Rouhani: Ako SAD žele zaista pomoći Iranu neka ukinu sankcije

Iran je objavio prve slučajeve koronavirusa u centralnom gradu Qomu 19. februara (EPA)
Iran je objavio prve slučajeve koronavirusa u centralnom gradu Qomu 19. februara (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je da, ukoliko Sjedinjene Američke Države zaista žele da pomognu Iranu u borbi protiv korona virusa, one bi trebale ukinuti sankcije Islamskoj Republici, uključujući i one na uvoz medicinskih potrepština, prenosi Fena.

Rouhani je odbacio kao „laž“ američku ponudu da pomogne Iranu u borbi protiv epidemije korona virusa koji izaziva bolest COVID-19.

„Naš narod dobro zna da vi (američki zvaničnici) lažete, da ne govorite istinu“, izjavio je Rouhani na sastanku vlade.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u subotu da je Washington spreman da pomogne Irancima u borbi s epidemijom novog korona virusa.

„Sve što oni trebaju da učine je da zatraže pomoć“, kazao je Trump.

Ukinite sankcije na lijekove

„Washington je pokrenuo „najgrešniju“ akciju protiv Iranaca u protekle dvije godine ponovo uvodeći sankcije na uvoz hrane i lijekova, i sada se krije „iza maske solidarnosti“ tvrdeći kako nastoji pomoći iranskom narod“,  kazao je Rouhani.

„Ako zaista govorite istinu, trebali bi barem ukinuti sankcije na lijekove. To bi bio prvi korak. I nakon toga trebate reći da činite zlo prema iranskom narodu i trebali bi uputiti izvinjenje“, dodao je Rouhani.

Iran je objavio prve slučajeve koronavirusa u centralnom gradu Qomu 19. februara.

Iransko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je u epidemiji korona virusa u Iranu zaraženo 2.922 ljudi širom zemlje, od kojih su  92 osobe preminule.

Ukupno 552 osobe izliječene su u bolnicama, navodi ministarstvo u saopćenju, prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO