Radev: Bugarska podržava Albaniju, ali su uvjet manjinska prava

'Razumijemo da je proces kompliciran i dug, ali spremni smo pružiti pomoć', kaže Radev (EPA)
'Razumijemo da je proces kompliciran i dug, ali spremni smo pružiti pomoć', kaže Radev (EPA)

Bugarski predsjednik Rumen Radev izrazio je snažnu potporu svoje zemlje Albaniji na europskom putu, prenosi agencija Tanjug od portala a1on.mk.

Međutim, Radev, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Albaniji, kako navodi agencija ATA, dodao je da je “poštovanje prava nacionalnih manjina uvjet za podršku”.

“Moj se posjet događa u važnom trenutku. Smatramo da je Albanija spremna početi pregovore s EU-om. Razumijemo da je proces kompliciran i dug, ali smo spremni pružiti pomoć”, rekao je Radev na zajedničkoj konferenciji za medije s albanskim predsjednikom Ilirom Metom.

Kad je riječ o pravima nacionalnih manjina, Radev je kazao da one trebaju biti slobodne i uživati svoja prava te da je to jedan od njihovih kriterija za potporu.

Radev: Slobodno iskazati pripadnost na popisu stanovništva

“Uvjeren sam da ćemo biti svjedocima uspješnog usvajanja zakona i provedbe popisa stanovništva na kojem će svatko moći slobodno iskazati nacionalnu pripadnost”, kazao je Radev.

Dva predsjednika razgovarala su o mogućnostima unaprjeđenja suradnje u ekonomskoj sferi, kao i o ponovnom uspostavljanju zrakoplovne linije između Tirane i Sofije.

Bugarski će predsjednik u petak, kako je najavio Meta, posjetiti dijelove Albanije pogođene katastrofalnim potresom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO