Pompeo: Nasilje u Afganistanu mora prestati

Talibani, Afganistan
Nakon potpisivanja sporazuma, talibani su nastavili uobičajene operacije protiv afganistanskih snaga (Reuters)

Američki državni tajnik Mike Pompeo smatra da je porast nasilja u Afganistanu posljednjih dana neprihvatljiv te da se mora prekinuti odmah kako bi mirovni sporazum koji je potpisan prošli vikend mogao ići dalje, prenosi agencija Hina.

Pompeo je na konferenciji za novinare u ministarstvu vanjskih poslova rekao da se sve strane trebaju pripremiti za unutarafganistanske pregovore, uključujući i praktične rasprave vezane uz oslobađanje zatvorenika.

“Svi znamo da je pred nama težak put. Očekivali smo to i bili smo u pravu. Porast nasilja u dijelovima Afganistana tijekom posljednjih nekoliko dana neprihvatljiv je. Vrlo jasno: nasilje mora biti smanjeno odmah kako bi mirovni proces mogao ići dalje”, rekao je Pompeo.

Sjedinjene Američke Države u subotu su potpisale sporazum s talibanskim pobunjenicima, koji bi mogao prokrčiti put prema potpunom povlačenju stranih vojnika iz Afganistana, kao i predstavljati naredni korak u okončanju 18-godišnjeg rata u Afganistanu.

Nakon potpisivanja sporazuma – napadi

Nakon potpisivanja sporazuma, talibani su nastavili provoditi uobičajene operacije protiv afganistanskih snaga, iako izvori kažu da će se nastaviti suzdržavati od napada na strane vojnike.

Washington je odgovorio zračnim napadom na talibanske borce u Afganistanu u srijedu.

Glasnogovornik američkih vojnih snaga rekao je da su talibanski borci napali afganistansku kontrolnu točku te da je napad bio obrambene naravi, prenosi Hina.

Talibani su u ponedjeljak upozorili da neće sudjelovati u unutarnjim afganistanskim pregovorima dok Vlada ne oslobodi njihovih 5.000 zatvorenika.

Izvor: Agencije