Grčka će deportirati migrante koji su stigli nakon 1. marta

Grčka i EU optužuju Tursku da namjerno gomila migrante na grčkoj granici (EPA)

Grčka će ilegalne migrante koji su na njen teritorij stigli nakon 1. marta premjestiti u sjeverni grad Serres te ih zatim deportirati u njihove domovine, rekao je grčki ministar za migracije Notis Mitarachi, prenose u četvrtak mediji, javlja Hina.

Više hiljada migranata ušlo je u Grčku od kada je Ankara 28. februara objavila da će ih pustiti preko svoje granice kako bi nastavili put prema Evropi. Turska se odlučila na taj potez usprkos obvezi iz sporazuma s EU od 2016. da ih zadrži na svom teritoriju.

“Naš plan je da ih vratimo u njihove zemlje”, kazao je ministar za novinsku agenciju Athens New Agency (ANA) kasno u srijedu.

Također je kazao da će migranti koji su ušli u zemlju prije 1. januara 2019. i smješteni su na otocima, uskoro biti prevezeni na kopno.

Grčka je 1. marta, nakon gomilanja broja migranata na svojim granicama, objavila da više neće primati zahtjeve za azil u idućih mjesec dana.

Promjena migrantske politike

“Stanje je danas mirno. Jučer smo zaustavili skupinu od 150 migranata. Biti ćemo ovdje dokle god bude potrebno”, kazao je jedan policajac za Reuters.

U četvrtak nije pristao niti jedan čamac s migrantima na otok Lezbos na kojem već boravi oko 20.000 migranata, smještenih u pretrpanim kampovima.

Turska je odlučila promijeniti migrantsku politiku dogovorenu s Evropskom unijom pošto je turska vojska pretrpjela velike gubitke u ljudstvu u Idlibu, sirijskoj pokrajini, u kojoj traje ofenziva sirijskih snaga uz podršku Rusije. Sirijski predsjednik Bashar al-Assad odlučan je uspostaviti kontrolu nad posljednjim uporištem pobunjenika.

Grčka i EU optužuju Tursku da namjerno gomila migrante na grčkoj granici te tako pritišće Bruxelles da joj ponudi više novca za skrb o migrantima, no Ankara od Unije također očekuje podršku za svoje geopolitičke ciljeve koje nastoji ostvariti u sukobu u Siriji koji traje 11 godina.

Izvor: Agencije