Rusija tvrdi da Turska krši dogovor u Idlibu

Turska je u Idlibu pozicionirala vojnu silu koja nalikuje na mehaniziranu diviziju, tvrdi Moskva (EPA)

Rusija je optužila Tursku da se ne drži obaveza iz sporazuma o stvaranju demilitarizirane zone u sirijskoj pokrajini Idlib te da, umjesto toga, pomaže pripadnicima oružanih grupa.

Novinska agencija RIA citirala je glasnogovornika Ministarstva odbrane Rusije, koji je rekao da su se “terorističke” utvrde spojile s turskim položajima u Idlibu, što je rezultiralo dnevnim napadima na rusku zračnu bazu u Siriji Khmeimim, prenosi Hina.

Turska je u Idlibu pozicionirala vojnu silu koja nalikuje na mehaniziranu diviziju, što krši međunarodno pravo, kazao je ruski glasnogovornik.

Blizu direktnog vojnog sukoba

Glasnogovornik turske vojske nije bio dostupan za komentar.

Ruske optužbe došle su uoči sastanka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina u četvrtak u Moskvi.

Očekuje se da će dvojica predsjednika pokušati umanjiti tenzije koje su dovele Tursku i Rusiju opasno blizu direktnog vojnog sukoba.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u međuvremenu kako očekuje da će u sirijskoj provinciji Idlib biti proglašeno primirje nakon njegovog sutrašnjeg sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Što se tiče pregovora, očekujemo da se proglasi prekid vatre”, prenio je danas TASS Erdoganovu izjavu.

Konflikt u regiji Idlib, zbog kojeg se skoro milion ljudi iselilo, intenziviran je ovih dana između i savezničkih pobunjenika s jedne strane i snaga Vlade Sirije podržane Moskvom i Teheranom s druge strane, prenosi Tanjug.

Borba za Idlib, koji predstavlja posljednju velika oblast na sjeverozapadu pod kontrolom sirijske opozicije, mogla bi da prouzrokuje, prema ocjeni Ujedinjenih nacija, najveću humanitarnu krizu od početka devetogodišnjeg civilnog rata u Siriji.

Izvor: Agencije