Arapska koalicija tvrdi da je spriječila napad na tanker kod Jemena

Ne kaže se ko je bio u pozadini napada niti se daju detalji o naftnom tankeru (EPA)

Kolicija pod saudijskim vodstvom u Jemenu rekla je da je spriječila napad na tanker blizu jemenske obale u Arapskom moru, objavila je saudijska državna novinska agencija SPA u srijedu, prenosi Hina.

Tanker je plovio 165 kilometara južno od jemenske luke Nishtun prema Adenskom zaljevu kad su ga napala četiri plovila, a jedno od plovila kojima se upravlja na daljinu trebalo je eksplodirati, rekao je glasnogovornik koalicije Turki al-Malki u izjavi koju je prenijela SPA.

U izjavi se ne kaže ko je bio u pozadini napada niti se daju detalji o tankeru.

Jemen je smješten uz moreuz Bab-al-Mandeb na južnom kraju Crvenog mora, a riječ je o jednoj od najvažnijih trgovačkih ruta za tankere koji s Bliskog istoka idu u Evropu.

Husi optuženi za pokušaj napada

Vojna koalicija sunitskih muslimana ranije je optužila jemenski pokret Husi, povezan s Iranom, protiv kojeg se bori pet godina, da je pokušao napasti plovila blizu obale Jemena čamcimabombama.

Prošlog mjeseca savez je rekao da su njihove pomorske snage uništile čamac Husa pun eksploziva koji je pušten na jugu Crvenog mora iz pokrajine Hodeidah u zapadnom Jemenu. Koalicija pod zapadnom podrškom intervenirala je u Jemenu u martu 2015. pokušavajući obnoviti međunarodno priznatu vladu, koju su s vlasti svrgnuli Husi u glavnom gradu Sani potkraj 2014.

Husi sada kontroliraju većinu glavnih urbanih središta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO