Izrael umjesto raketa proizvodi respiratore

Izrael mora razviti vlastite kapacitete za sve što ima veze s pandemijom COVID-a 19, istaknuo je Bennett (EPA)
Izrael mora razviti vlastite kapacitete za sve što ima veze s pandemijom COVID-a 19, istaknuo je Bennett (EPA)

Izrael je tvornicu za proizvodnju raketa prenamijenio za masovnu proizvodnju respiratora kako se nastavlja širiti epidemija korona virusa, objavilo je ministarstvo odbrane te zemlje.

Izrael je potvrdio 17 smrtnih slučajeva i gotovo 5.000 oboljelih, javlja Reuters.

Ministar odbrane Naftali Bennett upozorio je da zemlja ima samo 2.000 respiratora i da treba još puno tih aparata za održavanje disanja teško oboljelih.

Zemljama širom svijeta nedostaje respiratora i neke su se radi proizvodnje obratile privatnim kompanijama i vojsci, prenijela je Hina.

Nedostatak respiratora

“Ovog je jutra počela proizvodnja u tajnom postrojenju za rakete i prvi su respiratori testirani i sastavljeni”, piše u saopćenju.

U samo nekoliko dana brzo smo prenamijenili liniju za proizvodnju raketa, dodaje se.

“Izrael mora razviti vlastite kapacitete za sve što ima veze s pandemijom COVID-a 19”, istakao je Bennett. “Ne smijemo zavisiti od nabavke iz drugih zemalja”, dodao je.

Izvor: Agencije


Povezane

Deseci hiljada Palestinaca bili su prisiljeni ostati u Izraelu nakon što je vojska zatvorila prijelaze prema okupiranoj Zapadnoj obali. Cilj te mjere, koja će potrajati mjesec dana, jest spriječiti širenje virusa.

Italija, Španija i Francuska u Evropi imaju najviše smrtnih slučajeva. Ubrzano uvode nove mjere u nadi da će poravnati krivulju zaraze korona virusom. Jedna od najozbiljnijih prepreka je kapacitet zdravstvenog sistema. Dodatni problem je i širenje zaraze među radnicima u zdravstvu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO