Hiljade ljekara ispraćene iz Wuhana kao nacionalni heroji

Kineska vlada je po izbijanju epidemije COVID-19 u Wuhan poslala dodatnih 42.000 medicinara iz cijele zemlje (EPA)
Kineska vlada je po izbijanju epidemije COVID-19 u Wuhan poslala dodatnih 42.000 medicinara iz cijele zemlje (EPA)

Hiljade medicinskih radnika danas su napustile Wuhan i vraćaju se u svoje matične gradove nakon uspješne misije borbe protiv korona virusa.

Korona virus krajem prošle godine pojavio se u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju bolesti COVID-19, prenosi Fena.

Kineske vlasti su saopćile da je korona virus u Wuhanu pobijeđen i da se život u tom gradu vraća u normalu.

List China Daily javlja da su lokalni zvaničnici Wuhana danas ispratili gotovo 7.000 medicinskih radnika, koji su potom u policijskoj pratnji odvezeni na aerodrom, odakle su se vratili u rodne krajeve širom Kine.

To je najveća grupa ljekara i medicinara koji su napustili Wuhan, a za njih je bio organiziran ukupno 51 charter let.

Bolnice porušene

Kineska vlada je po izbijanju epidemije bolesti COVID-19 u Wuhan poslala dodatnih 42.000 medicinara iz cijele zemlje i za samo nekoliko dana izgradila više bolnica u kojima je vođena glavna bitka protiv smrtonosnog virusa. Ti su ljekari u Wuhanu dočekani, ali i danas ispraćeni kao nacionalni heroji, prenosi Anadolija.

Bolnice su proteklih dana porušene, a ljekari su poslani kućama. Mještani Wuhana očekuju da naredne sedmice budu ukinute i sve mjere ograničenja kretanja te da se grad u potpunosti otvori prema ostatku zemlje.

Kina i Wuhan, čini se, uspješno su riješili problem korona virusa kojim je u toj zemlji zaraženo više od 82.000 ljudi i umrlo više od 3.000 oboljelih. Međutim, virus se proširio u ostatak svijeta, a posebno su na udaru Evropa i Sjeverna Amerika.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins u svijetu je korona virusom zaraženo više od 803.000 ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je više od 39.000 oboljelih, a izliječeno je 172.600 zaraženih osoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Tržnicu Huanan, na kojoj su prodavane divlje životinje koje su služile za konzumaciju, naučnici smatraju izvorom korona virusa.

30 Mar 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO