Francuska za direktnu pomoć zemljama u razvoju

Le Maire: 'Potrebna je opsežna i direktna pomoć' (EPA)

Francuska će tražiti moratorij na plaćanje zaduživanja za najsiromašnije zemlje u okviru paketa mjera za pomoć u borbi s krizom izazvanom korona virusom, izjavio je u utorak francuski ministar finansija.

Bruno Le Maire rekao je da će pozvati na “opsežnu i direktnu pomoć” zemljama u razvoju kad ministri finansija iz Grupe 20 ekonomskih sila budu održali konferencijski poziv kasnije u utorak, prenio je Reuters.

Također je rekao da će predložiti povećanje specijalnih prava pri Međunarodnom monetarnom fondu i predložiti otvaranje posebne kreditne linije.

“Apelirat ćemo i na moratorij na plaćanje zaduživanja za najrizičnije zemlje”, rekao je Le Maire novinarima, prenosi Fena.

UNDP zabrinut

Iz Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u ponedjeljak su također saopćili da rastuća kriza izazvana korona virusom prijeti da nesrazmjerno pogodi zemlje u razvoju, ne samo kao zdravstvena kriza u kratkom roku nego i kao razorna socijalna i ekonomska kriza tokom mjeseci i godina koje dolaze.

Prema analizama UNDP-ja, očekuje se da će u zemljama u razvoju gubitak prihoda premašiti 220 milijardi dolara, a gotovo polovina svih radnih mjesta u Africi mogla bi biti izgubljena, prenijela je Anadolija.

Izvor: Agencije