DW: Zašto Japan nije toliko ‘obolio’?

Japanci naklonost iskazuju naklonom, pa se tako smanjuje rizik od infekcije, nema rukovanja ni ljubljenja u obraz (Reuters)

U svjetlu situacije sa širenjem pandemije korona virusa u svijetu Deutsche Welle piše o razlozima za djelomičan uspjeh Zemlje izlazećeg Sunca u borbi protiv te pošasti, te konstatira da su pojedine organizacijske i funkcionalne mjere doprinijele tome, kao i navike Japanaca, dobro ukorijenjene u njihov mentalitet, prenosi Tanjug.

“Iako ima kapacitet da dnevno uradi 6.000 testova, Japan je do pretprošle sedmice uradio samo 14.000 – 20 puta manje nego u Južnoj Koreji, koju je pandemija korona virusa teško pogodila”, navodi DW i citira virusologa Masahira Kamija.

“Ispituju se samo pacijenti s najtežim simptomima.”

Kako se navodi, testovi se ne obavljaju po cijeloj zemlji zato što se naglasak stavlja na mjesta gdje bolest najčešće izbija.

“Tako je, npr., nakon izbijanja zaraze u jednoj osnovnoj školi na sjeveru Hokkaida donesena odluka da se tamo sve škole zatvore i proglasi vanredno stanje. Nakon tri sedmice virus se prestao širiti”, napominje se u tekstu.

Japanski ‘naklon’

“Mali broj testova trebao bi omogućiti da medicinska sredstva ostanu dostupna za teže zaraze”, smatra njemački politikolog Sebastian Maslow s Univerziteta u Tokiju.

Poznavaoci prilika u Japanu ukazuju na neke specifičnosti, poput discipline stanovništva, koje se od najranijeg djetinjstva pridržava higijenskih pravila.

Japanci naklonost iskazuju naklonom, pa se tako smanjuje rizik od zaraze, nema rukovanja ni ljubljenja u obraz.

“Pranje ruku, ispiranje grla sredstvom za dezinfekciju, ali i nošenje maski dio su naše svakodnevice, za to nije potreban korona virus”, citira DW riječi nepoznate Japanke.

Od februara je bilo lako preći na “antiinfekcijski” modus, navodi DW i dodaje da su na ulazima u sve prodavaonice i druge ustanove postavljena sredstva za dezinfekciju ruku.

“Nošenje maski postalo je građanska dužnost”, prenosi DW.

Kako se napominje, još prije pojave novog korona virusa u Japanu je godišnje korišteno 5,5 milijardi maski za lice, tj. 43 maske po osobi, pa se čini da je masovna upotreba zaštitnih maski usporila širenje virusa.

Strah od drugog talasa zaraze

Na to ukazuje nagli pad broja oboljelih u posljednjih sedam sedmica.

“Maske smanjuju prenos kapljica i aerosola s virusnim materijalom”, potvrdilo je ranije pet zapadnih ljekara u naučnoj studiji, kaže se u tekstu i dodaje da, osim držanja odstojanja od drugih ljudi i pranja ruku, zaštita za usta i nos igra važnu ulogu u usporavanju širenja zaraze.

S obzirom na taj uspjeh, japanski premijer Shinzo Abe ipak nije proglasio vanredno stanje na teritoriji cijele zemlje, a Japanci su se malo-pomalo vratili u svakodnevnicu.

Škole polako počinju raditi, a učenici u njima sjede na odgovarajućoj udaljenosti i u provjetrenim učionicama, dok su otvoreni i prvi zabavni parkovi.

Ipak, budući da Vlada i dalje strahuje od eventualnog drugog talasa zaraze, početkom nove školske godine, u prvim danima aprila, mogle bi početi raditi samo škole u područjima gdje nema oboljelih.

Veće manifestacije još se ne održavaju, zaključuje se u tekstu DW-a.

Izvor: Agencije