Istraživanje: Biden vodi ispred Trumpa

Donald Trump je navodno izvršavao pritisak na Kijev da provede istrage protiv Joea Bidena i njegovog sina Huntera (EPA)

Najizgledniji demokratski kandidat na američkim predsjedničkim izborima Joe Biden vodi ispred protukandidata i aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, ali Bidenove pristalice pokazuju manje entuzijazma za svog kandidata od Trumpovih.

Najnovije istraživanje javnog mišljenja mreže ABC i Washington Posta, čije rezultate prenosi agencija dpa, pokazuje da je Biden ispred Trumpa sa 49 naspram 47 posto, prenosi Hina.

Trump je, međutim, značajno smanjio razliku od istraživanja u februaru, kada je bivši potpredsjednik vodio sa 52 naprema 45 posto.

Među demokratskim Bidenovim pristalicama njih samo 24 posto pokazuje elan i strast za svog kandidata.

Trump bolji za ekonomiju, Biden za zdravstvo

Kada se radi o privredi, 57 posto ispitanika podržava Trumpov način vođenja, a aktuelni predsjednik vodi pred Bidenom kada se radi o pitanju ko bi bolje upravljao ekonomijom.

Trump i Biden izjednačeni su pri odgovorima na pitanje ko bi bolje upravljao krizom s korona virusom, ali Biden je bolji oko ukupnog upravljanja zdravstvom.

Anketa je provedena prošle sedmice i također pokazuje da Biden i dalje vodi ispred demokratskog protukandidata Bernieja Sandersa, u trenutku kada su predizbori uvelike poremećeni krizom zbog korona virusa.

Izvor: Agencije