Zbog korona virusa otkazan Sajam knjige u Leipzigu

S 300.000 posjetilaca Sajam knjige u Leipzigu spada među najveće na svijetu (EPA)

Zbog epidemije korona virusa otkazuje se Sajam knjige u njemačkom Leipzigu, koji je ove godine trebao biti okrenut i autorima s jugoistoka Evrope, saopćili su u utorak uprava Sajma knjiga i Grad Leipzig, prenosi Hina.

“Lajpciški sajam knjiga i Grad Leipzig zajednički su odlučili otkazati ovogodišnji sajam”, stoji u saopćenju, u kojem se navodi da je odluka donesena iz “predostrožnosti” i u dogovoru s gradskim Uredom za zdravstvo.

Michael Kretschmer, premijer savezne pokrajine Saksonije, u kojoj je Leipzig, posredstvom Twittera je poručio da pozdravlja odluku i zaključio da “sigurnost i zdravlje” imaju prednost.

Političke i društvene promjene

Ovogodišnji Sajam knjiga u Leipzigu, koji je tradicionalno okrenut autorima s istoka Evrope, ove godine brojnim programima trebao je dodatno otvoriti prostor autorima iz jugoistočne Evrope.

Time je trebala biti nastavljena serija posvećena političkim i društvenim promjenama na istoku i jugoistoku Evrope prije 30 godina.

S 300.000 posjetilaca Sajam knjige u Leipzigu spada među najveće na svijetu, a poznat je po brojnim javnim čitanjima na mnogim lokacijama u gradu. Održava se od 17. stoljeća.

Sajam je trebao trajati od 12. do 15. marta.

U Njemačkoj je dosad zabilježeno 188 slučajeva zaraze korona virusom.

Izvor: Agencije