Turske snage srušile treći sirijski avion

Turske snage izvode operaciju u Idlibu kao odgovor na napad koji su Assadove snage 27. februara
Turske snage izvode operaciju u Idlibu kao odgovor na napad koji su Assadove snage 27. februara

Turske snage u operaciji “Proljetni štit” oborile su borbeni avion sirijske vlade iznad južnog Idliba, gdje je vojska sirijskog predsjednika Bashara al-Assada preuzela kontrolu nad strateškim gradom. 

To je treća sirijska letjelica koju je Ankara oborila u tri dana nakon što su turski vojnici srušili još dva sirijska aviona u nedjelju. 

“Turske režimske snage ciljale su jedan od naših borbenih aviona, što je dovelo do njegovog pada na sjeverozapadnom području Maraat al-Numana”, javili su sirijski mediji. 

“U okviru operacije ‘Proljetni štit’, koja se odvija po planu, oboren je borbeni avion L-39 koji je pripadao režimu”, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Turske, prenosi Anadolija. 

Turske snage izvode operaciju u Idlibu kao odgovor na napad koji su Assadove snage 27. februara izvele na položaje turske vojske u toj regiji. 

Turski vojnici

U najnovijim napadima sirijske artiljerije jedan je turski vojnik poginuo, a jedan je ranjen, saopćilo je ranije danas tursko Ministarstvo odbrane.

Turska je objelodanila da je, s jučerašnjom pogibijom jednog vojnika, broj poginulih u proteklih 30 dana porastao na 55, uključujući i 33 poginula prošlog četvrtka samo u jednom zračnom napadu, prenosi Tanjug.

Ofanziva koju je prije mjesec pokrenula sirijska vojska u Idlibu izazvala je jednu od najvećih humanitarnih katastrofa jer je gotovo milion civila izbjeglo iz zone sukoba i krenulo ka utvrđenoj i dobro čuvanoj granici s Turskom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO