Raste broj poginulih turskih vojnika u Siriji

Ofanziva koju je prije mjesec pokrenula sirijska vojska u Idlibu izazvala je jednu od najvećih humanitarnih katastrofa
Ofanziva koju je prije mjesec pokrenula sirijska vojska u Idlibu izazvala je jednu od najvećih humanitarnih katastrofa

U najnovijim napadima sirijske artiljerije jedan je turski vojnik poginuo, a jedan je ranjen, saopćilo je tursko Ministarstvo odbrane.

Turska je objelodanila da je, s jučerašnjom pogibijom jednog vojnika, broj poginulih u proteklih 30 dana porastao na 55, uključujući i 33 poginula prošlog četvrtka samo u jednom zračnom napadu, prenosi Tanjug.

Ofanziva koju je prije mjesec pokrenula sirijska vojska u Idlibu izazvala je jednu od najvećih humanitarnih katastrofa jer je gotovo milion civila izbjeglo iz zone sukoba i krenulo ka utvrđenoj i dobro čuvanoj granici s Turskom.

Najavljen sastanak Erdogana i Putina

Turska je uputila hiljade svojih vojnika kao podršku pobunjeničkim snagama u Idlibu, ali time nije zaustavljeno napredovanje sirijskih snaga.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je nadu da će tokom susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u četvrtak u Moskvi uspjeti dogovoriti prekid vatre u Idlibu.

U znak protesta zbog eskalacije sukoba u Siriji Turska je otvorila svoje zapadne granice za hiljade izbjeglih koji žele doći u Evropsku uniju.

Otad hiljade ljudi pokušavaju morem ili kopnom preći granicu s Grčkom, ali grčke vlasti ne dozvoljavaju prelazak svoje dobro čuvane granične linije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO