Mediji: Nema pedlja Njemačke gdje ne manjka radnika

Problemi su i u sferama elektroinženjera, radnika u metalskom sektoru, inženjera u mehatronici, kuhara, medicinskih sestara... (EPA)

Njemačkoj je potrebno više od 1,2 miliona radnika i nema dijela teritorije te evropske ekonomske sile gdje ne manjka radne snage, što bi trebalo biti riješeno novim zakonom, navode njemački mediji.

Neki od njih daju plastične primjere, navodeći: “Ovih dana slobodno čestitajte svima koji nisu u potrazi za majstorom za pokvarenu veš-mašinu ili nekome ko je u bolnici koja ima osoblje prebukirano poslovima, pa i onima koji ne traže nove generacije za svoje kompanije.”

Navodi se da samo u segmentu zdravstvene brige nedostaje 120.000 specijalista, više od 200.000 zanatlija i majstora potrebno je firmama koje se pripremaju za dugogodišnji razvoj, a u sljedećih nekoliko godina treba 300.000 dodatnih edukatora.

Ističe se da je za veliki broj njemačkih kompanija najveći poslovni rizik manjak kvalitetnih radnika te kako je lako za radnike iz ostatka Evropske unije da se zaposle u Njemačkoj – problem je to što i većina članica EU-a ima problem s nedostatkom kvalitetnih radnika.

Prvog marta na snagu je stupio novi njemački Zakon o useljavanju stručnog kadra, kojim se širi opseg već postojećih odredbi o useljavanju.

Stotine hiljada na godišnjem nivou

Zakon, navode njemački mediji, treba olakšati dolazak radnika iz država kao što su Rusija, Egipat, Vijetnam te balkanske države.

Iako se predviđa da će novi zakon povećati broj dolaska radnika s 28.000 na 53.000, to je, prema mišljenju stručnjaka, premalo.

Kalkulacije Fondacije Bertelsmann pokazuju da Njemačkoj odmah treba 260.000 specijalista iz država koje nisu u EU-u kako bi izbjegla ekonomsku krizu.

Njemački Institut za tržište rada kaže da je ta cifra 400.000, i to na godišnjem nivou.

Toj državi ne manjka samo doktora i inženjera, navode mediji, nego i specijalista iz raznih sfera, a najhitnija situacija je u IT sektoru, gdje je potreban veći broj specijalista s barem tri godine iskustva i s plaćom 4.020 eura.

Prema navodima savezne vlade, problemi su i u sferama elektroinženjera, radnika u metalskom sektoru, inženjera u mehatronici, kuhara, medicinskih sestara…

Izvor: Agencije