Talibani ne žele pregovarati s timom afganistanske Vlade

Činjenica da je Vlada sama objavila tim predstavlja 'kršenje' dogovora, kažu talibani (Reuters)

Talibani su odbili pregovarati s timom koji je objavila afganistanska Vlada, izjavioi je njihov glasnogovornik Zabihulah Mudžahid, što je potencijalni korak unatrag u mirovnom procesu.

Mudžahid je rekao da talibani neće pregovarati s timom koji nije izabran na način da uključuje “sve afganistanske frakcije”, prenosi Hina.

Vlada je u četvrtak objavila sastav svog pregovaračkog tima, koji je posebni američki izaslanik Zalmay Khalilzad nazvao “uključivim”.

Sjedinjene Američke Države su s talibanima u februaru potpisale dogovor o povlačenju snaga, ali napredak prema pregovorima između talibana i Vlade se ne vidi.

Razlog tome je svađa među afganistanskim političarima, kao i neslaganje između talibana i Vlade oko puštanja zatvorenika i mogućeg primirja kao preduvjeta pregovora.

Mudžahid je kazao da činjenica da je Vlada sama objavila tim predstavlja “kršenje” dogovora talibana i Washingtona te da se nisu sve strane složile s tim timom.

Dvojica ‘legitimnih vođa’

“Kako bi se postigao istinski i trajni mir, o objavljenom timu moraju se dogovoriti sve strane u Afganistanu”, rekao je on.

Nadžija Anvari, glasnogovornica Ministarstva za mirovna pitanja, rekla je kako je “ovaj tim okupljen nakon širokih konsultacija sa svim različitim slojevima afganistanskog društva”.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani i njegov politički protivnik Abdullah Abdullah smatraju se obojica legitimnim vođom Afganistana, nakon spornih izbora u septembru.

Zbog toga je bio zaustavljen izbor pregovaračkog tima koji će predstavljati Vladu u pregovorima s talibanima.

Abdullah još nije rekao hoće li dati podršku najavljenom pregovaračkom timu.

Izvor: Agencije