Papa podržao apel UN-a za primirja širom svijeta

Papa se i u nedjelju vjernicima obratio putem videolinka (EPA)

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo podržao je poziv generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa, koji je prošle sedmice apelirao na primirje širom planete kako bi se svijet mogao fokusirati na borbu protiv pandemije virusa COVID-19.

Tokom tradicionalnog obraćanja vjernicima nedjeljom apelirao je na sve da obustave svaki oblik neprijateljstva i favoriziraju stvaranje koridora za humanitarnu pomoć, diplomatske napore i pažnju onih koji su u situaciji velike ranjivosti, objavio je Reuters.

Kako se navodi, papa je istakao da su njegove misli uz one koji su prinuđeni živjete u grupama, vojnim kasarnama, zatvoru, navodi AP.

Više od 660.000 zaraženih

Papa se i u nedjelju vjernicima obratio putem videolinka, iz svoje privatne biblioteke u Apostolskoj palate, prenosi Tanjug.

Broj smrtnih slučajeva od korona virusa u svijetu porastao je na 31.045, zaraženo je 668.363 osoba, a 142.853 se izliječilo, pokazuju posljednji podaci internet stranice Worldometers, koja se poziva na podatke vlada.

Najveći broj zaraženih, 123.781, nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je preminulo 2.229 osoba, dok je najviše preminulih u Italiji, 10.023.

Izvor: Agencije