Otkazani palestinski protesti u Gazi

Masovni protesti su ranije zakazani za 30. mart, kako bi se obilježila druga godišnjica 'Velikog marša za povratak' (EPA)

Palestinske grupe u Gazi su odgodile masovna okupljanja zakazana za narednu sedmicu duž granice s Izraelom, zbog zabrinutosti od širenja korona virusa širom ove gusto naseljene oblasti, saopćili su organizatori protesta.

Masovni protesti ranije su zakazani za 30. mart s ciljem da se obilježi druga godišnjica “Velikog marša za povratak”, kada su Palestinci tražili da im se odobri povratak na teritoriju sa koje su protjerani i ukidanje blokade Gaze, koja traje od 2006. godine.

Zvaničnik grupe Islamski džihad Khaled al-Bach apelirao je na Palestince da ne kreću na marš 30. marta, kako bi se palestinski narod zaštitio o korona virusa.

Umjesto toga, pozvao je Palestince da tog dana na svojim kućama istaknu palestinske zastave i zapale izraelske, prenosi Tanjug.

Proteklih mjeseci se na protestima Palestinaca u Pojasu Gaze okupljao manji broj ljudi.

Novi slučajevi korona virusa

Izrael je ocijenio da se protesti često koriste kao paravan za operacije palestinskih pripadnika naoružanih grupa, koji se navodno pokušavaju probiti preko granične linije s brojnim demonstrantima koji bacaju kamenje i eksplozivne naprave na izraelsku vojsku.

Istražitelji Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava su prošle godine saopćili da je moguće da su izraelske snage počinile ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, jer su među žrtvama bila djeca i zdravstveni radnici.

Od ukupno 97 potvrđenih slučajeva korona virusa na teritoriji Palestine, devet je evidentirano u Pojasu Gaze, enklavi od dva miliona stanovnika, gde su u toku pripreme skromnih zdravstvenih kapaciteta za prijem oboljelih od virusa COVID-19.

Izvor: Agencije