Hahn: Evropa će se morati preispitati

Johannes Hahn: Ddravstvena politika i civilna zaštita ne spadaju u zadatke Evropske unije (EPA)

Evropski komesar za finansije Johannes Hahn smatra kako će se Evropska unija morati preispitati u nekim oblastima, kako bi u kritičnim sektorima bila nezavisnija.

U intervjuu bečkom dnevniku Kronen Zeitung, na pitanje šta je EU konkretno u aktuelnoj situaciji uradila, kazao je kako je, pošto su mnoge države zatvorile svoje granice, osiguran neometani transport namirnica i medicinske opreme širom Unije.

“Time smo osigurali da su supermarketi puni. Istovremeno smo u Evropi podigli uspješno proizvodnju medicinske opreme. Organiziramo i zajedničke nabavke kako bi došli do hitno potrebne medicinske opreme po dobrim uslovima”, objasnio je on, prenosi  Tanjug.

Na konstataciju da je to tako zato što se dobija ta oprema jeftinije iz Azije, što se sada sveti, rekao da je to tako te kako je neophodno preispitati stvari, kako bi EU bila nezavisnija u kritičnim oblastima.

“Trudimo se sada da postignemo da Indija odustane od svog monopola na ‘paracetamol'”, kazao je Hahn.

Dodatne mjere pomoći

Na utisak da svaka nacionalna država na svoj način vodi borbu protiv korona krize, Hahn je podsjetio da zdravstvena politika i civilna zaštita ne spadaju u zadatke EU-a.

“Postoji, međutim, mnogo mogućnosti u kojima Evropska komisija može dodatnim mjerama pomoći, u koordinaciji, preko finansiranja iz budžeta Unije, pa do pregovora s Kinezima, koji radije s jednom osobom nego s više zemalja razgovaraju”, objasnio je on.

Što se tiče pomoći ekonomiji u ovo vrijeme krize, kaže da je EU olabavila stroga budžetska pravila i dozvolila državnu pomoć do kraja godine.

“Tu smo brzo djelovali. Za firme je sada dozvoljena dotacija do milion eura iz nacionalnog budžeta bez kršenja zakona o pomoći. Dodatno je na raspolaganju 37 milijardi eura iz strukturnih fondova EU-a koji nisu koriteni do sada. Ne smije se zaboraviti da cijeli budžet čini samo jedan posto bruto domaćeg proizvoda [BDP] država, a da su nacionalni budžeti na do 50 posto. Zato je Evropska centralna banka [ECB] sa 750 milijardi eura rasteretila finansijska tržišta, što je spriječilo pad na berzama”, dodao je Hahn.

Izvor: Agencije