Bill Gates o pandemiji: SAD čeka težak period

Bill Gates: Dobra je vijest da je Kina napravila ozbiljan karantin (EPA)

Suosnivač Microsofta i multimilijarder Bill Gates je izjavio da zatvaranje države po države u SAD-u nikako nije dobro rješenje za sprečavanje širenja pandemije koron avirusa.

“Dobra je vijest da je Kina napravila ozbiljan karantin, rigorozniji nego što će najbolje države SAD-a napraviti. Nakon šest sedmica su se počeli lagano otvarati i broj novih slučajeva je padao. To je veoma dobra vijest”, kazao je on, prenosi Anadolija.

“Kada pogledamo njihove brojke i, naprimjer, one u Južnoj Koreji, koja je stavila situaciju pod kontrolu, jasno je da SAD čeka težak period. Možemo uvesti karantin koji će isto trajati od šest do 10 sedmica, ali to se mora dogoditi u cijeloj zemlji. Moramo dramatično povećati nivo testiranja, zatvoriti zemlju i tako ćemo smanjiti broj smrtnih slučajeva prije nego što poraste”, rekao je Gates za CNN.

Zatvarati državu po državu neće pomoći

Istakao je da što prije SAD uvede karantin time će i ekonomska šteta biti manja.

“Nakon toga ćemo imati ekonomski problem, zato je poželjno problem riješiti u što kraćem roku, ali zatvarati državu po državu neće nam pomoći. Imat ćemo eksponencijalni rast slučajeva svugdje gdje ne budemo imali ozbiljan karantin”, kazao je Gates te dodao da i države s manje od 200 slučajeva trebaju u karantinu.

“Recimo da imate 100 slučajeva trenutno u državi, ali taj broj će rasti za 33 posto svaki dan. Ubrzo ćete doći do hiljade i deset hiljada. Govorimo o eksponencijalnom rastu ako ne zaustavimo širenje. Što prije uvedete karantin, lakše ćete prebroditi najveći rast slučajeva. Tek ćemo u aprilu vidjeti pravi rast”, rekao je Gates.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada