SAD odobrava testiranje koje može otkriti korona virus za pet minuta

Uprava Abbotta u petak je objavila da je dobila hitno odobrenje FDA za početak proizvodnje uređaja (EPA)

Sjedinjene Američke Države odobrile su brzi test čija je svrha u svega nekoliko minuta ustanoviti je li osoba zaražena korona virusom.

Kompanija Abbott Laboratories, koja je osmislila uređaj, kaže da je on malen i prenosiv, otprilike veličine tostera te da se, u slučaju potrebe može postaviti i izvan bolnice, prenijela je Hina pozivajući se na dpa.

Testiranjem se u roku od pet minuta može utvrditi je li osoba zaražena korona virusom, a za trinaest je minuta moguće definitivno ustanoviti je li osoba negativna na virus, stoji u saopćenju američke kompanije.

Hitno odobrenje

Uprava Abbotta u petak je objavila da je dobila hitno odobrenje Uprave za hranu i lijekove (FDA) za početak proizvodnje uređaja te da uskoro kane proizvoditi pet miliona sprava mjesečno.

Proteklog je vikenda FDA odobrio postupak testiranja koji bi trebao dati rezultate u roku od 45 minuta. No problem je u tomu što se uređaji proizvođača Cepheida koriste uglavnom u bolnicama.

Borba s korona virusom u Sjedinjenim Američkim Državama u početku izbijanja pandemije bilia je otežana zbog pomanjkanja odgovarajućih testova, a u slučajevima kad su uzorci testirani zastoji su nastajali i zbog sporog prenošenja informacija o rezultatima tih testiranja.

U Sjedinjenim Američkim Državama danas je više potvrđenih slučajeva Covida-19, bolesti koju uzrokuje virus Sars-CoV-2, nego u bilo kojoj državi na svijetu. 

Izvor: Agencije