Papa Franjo: Svi smo u istom čamcu, veslajmo zajedno

Probudimo se i širimo solidarnost i nadu koja će nam dati snagu, poručio je papa (EPA)
Probudimo se i širimo solidarnost i nadu koja će nam dati snagu, poručio je papa (EPA)

Papa Franjo je u petak, uoči dramatične molitve s praznog Trga sv. Petra, kazao da smo zbog korona virusa svi u “istom čamcu” te pozvao svijet da na tu krizu gleda kao na test solidarnosti i podsjetnik na osnovne vrijednosti.

Tako je papa na pandemiju odgovorio molitvom i blagoslovom Urbi et Orbi, ujedinivši cijeli svijet u molitvi, prenosi Hina.

“Teška tama nadvila se nad naše trgove, ulice i gradove”, rekao je papa na stepenicama Bazilike sv. Petra, ispred sablasno praznog i kišnog trga prije nego je udijelio blagoslov gradu i svijetu koji se uobičajeno upućuje za Božić i Uskrs.

“Preuzela je naše živote, ispunjavajući sve zaglušujućom tišinom i uznemirujućom prazninom koja, kako tama prolazi, sve zaustavlja: osjećamo je u zraku (…) uplašeni smo i izgubljeni”, dodao je Sveti Otac.

‘Širimo solidarnost i nadu’

Vatikan je bogoslužje nazvao “izvanrednom molitvom u vremenu pandemije”, sumornim odjekom objave italijanskih dužnosnika da je broj umrlih od Covida-19 premašio 9000.

Ispod bijele nadstrešnice na stepenicama bazilike, papa Franjo je kazao da smo shvatili da smo svi “u istom čamcu, krhki i dezorijentirani, ali istovremeno važni i potrebni, svi pozvani da veslamo zajedno, svako od nas osjećajući potrebu da tješimo druge”.

Pohvalio je liječnike, sestre, prodavače, čistače, njegovatelje, radnike u prometu, policiju i dobrovoljce te poručio da oni, a ne bogati i slavni, “pišu presudne događaje našeg vremena”.

Papa Franjo, poglavar 1,3 miliona rimokatolika, je poručio da Bog od svakog od nas traži da se “probudimo i širimo solidarnost i nadu koja će nam dati snagu, podršku i smisao u trenucima kada se čini da posrćemo”.

Papa je molio ispred drvenog križa koji se inače čuva u jednoj rimskoj crkvi te je postavljen na Trgu sv. Petra u ovoj posebnoj prigodi.

Prema tradiciji, radi se o čudotvornom križu koji je spasio Rim kada je taj grad 1522. pogodila kuga. Križ se prenosio rimskim ulicama punih 16 dana.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO