Bivši prvi obavještajac Afganistana vodi pregovore s talibanima

Predsjednik Afganistana najavio je da će početkom mirovnih pregovora biti oslobođeno preostalih 5.000 zatvorenika (AP)
Predsjednik Afganistana najavio je da će početkom mirovnih pregovora biti oslobođeno preostalih 5.000 zatvorenika (AP)

Afganistanska Vlada imenovala je 21-člano vijeće koje će voditi direktne mirovne pregovore s talibanskim pokretom.

Na čelu vijeća je bivši šef obavještajne službe te zemlje Mohammed Masoum Sanekzai, javlja Anadolija.

Specijalni izaslanik afganistanskog predsjednika i ministar za uspostavu mira u toj zemlji Abdul Salam Tahimi izjavio je da će vijeće tokom pregovora zastupati opće interese naroda i države.

Kazao je kako u Kabulu vjeruju da će pregovarački tim uspješno završiti zadatak.

U srijedu su delegacije afganistanske Vlade i talibana videokonferencijskim putem razgovarali o tehničkim detaljima razmjene zarobljenika.

U pregovore su uključeni specijalni izaslanik SAD-a Zalmy Khalilzad, izaslanik Katara Mutlaq al-Qahtani i šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC) Juan Pedro Schaerer.

Potpisan ‘histortijski sporazum’

Predsjednik Afganistana je 14. marta potpisao dekret o oslobađanju 1.500 talibanskih zatvorenika, a najavio je da će s početkom mirovnih pregovora biti oslobođeno preostalih 5.000 zatvorenika, i to u sedmičnim kontingentima od po 1.500.

Historijski “Sporazum o uspostavi mira u Afganistanu” su 29. februara u Dohi potpisali Khalilzad i jedan od osnivača talibanskog pokreta, mula Abdul Ghani Baradar.

Sporazum predviđa početak mirovnog procesa u Afganistanu, kojim bi trebao biti okončan 19-godišnji konflikt i najduži rat u kojem je SAD učestvovao.

Uporedo s tim, delegacije SAD-a i Vlade Afganistana potpisale su zajedničku deklaraciju u kojoj se navodi da će SAD početi povlačiti svoje snage iz Afganistana i smanjiti broj vojnika u toj zemlji sa 13.000 na 8.600 u roku od 135 dana.

Povlačenje svih američkih i savezničkih snaga iz Afganistana predviđeno je u narednih četrnaest mjeseci, ali to će ovisiti o tome da li će talibanski pokret poštovati svoje obaveze preuzete novim sporazumom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO