Venecuela upozorava na ‘novi oblik državnog udara’

SAD nudi nagradu do 15 miliona dolara za informaciju koja bi mogla dovesti do hapšenja Madura

 (EPA)
SAD nudi nagradu do 15 miliona dolara za informaciju koja bi mogla dovesti do hapšenja Madura (EPA)

Venecuelanski ministar vanjskih poslova nazvao je optužnicu koju su Sjedinjene Države podigle protiv socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura i nekolicine venecuelanskih čelnika za “narkoterorizam” “novim oblikom državnog udara”.

Američki predsjednik Donald Trump “opet napada venecuelanski narod i njegove demokratske institucije posežući za novi oblikom državnog udara na temelju kukavnih, drskih i neutemeljenih optužbi”, rekao je Jorge Arreaza na televiziji, prenosi Hina.

Američka vlada podigla je u četvrtak optužnicu za “narkoterorizam” protiv predsjednika Venecuele Nicolasa Madura i drugih visokih dužnosnika te zemlje.

Zavjera s FARC-om

State Department nudi nagradu do 15 miliona dolara za informaciju koja bi mogla dovesti do hapšenja i osude Madura koji je na vlasti u Venecueli od 2013.

Glavni državni tužitelj SAD-a William Barr objavio je optužnicu protiv Madura koji se već suočava s američkim sankcijama i s nastojanjima SAD-a da ga se svrgne s vlasti.

Barr je optužio Madura i njegove saradnike za zavjeru s disidentskom frakcijom ljevičarske kolumbijske gerilske skupine FARC kako bi “preplavio SAD kokainom”.

Izvor: Agencije


Povezane

Pripadnici venecuelanskih snaga sigurnosti u Caracasu su rastjerali učesnike protesta protiv vlade, koje je predvodio čelnik opozicije Juan Guaido. Trojica opozicionih političara su uhapšena. Guaido, kojeg je kao prelaznog predsjednika priznalo više od 50 zemalja, pokušava oživjeti masovne proteste i ukloniti s vlasti predsjednika Nicolasa Madura.

Jedna nevladina udruga iz Venecuele nedavno je objavila izvještaj u kojem se navodi da je zemlju zahvatila “epidemija policijske brutalnosti”. Ta država bilježi najveću stopu ubistava u svijetu, a za mnoga je odgovorna Specijalna policija.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO