Trump za relaksaciju vanrednih mjera, stručnjaci protiv

'Moramo razumjeti da rokove ne određujemo mi nego virus', naglasio je dr. Anthony Fauci, priznati američki stručnjak za zarazne bolesti (EPA)

Uprkos brojkama koje pokazuju da su Sjedinjene Američke Države izbile na svjetski vrh po broju zaraženih korona virusom, vlastima je, čini se, veći prioritet kako da održe ekonomiju u uvjetima pandemije.

U SAD-u je, naime, do petka registriran 85.381 slučaj oboljelih od bolesti COVID-19, a najmanje 1.271 pacijent umro je od njenih posljedica, prenosi Tanjug.

Američki predsjednik Donald Trump, međutim, zalaže se za relaksaciju vanrednih mjera koje su preduzete u suzbijanju korona virusa, dok se stručnjaci tome protive.

Trump je u četvrtak obavijestio guvernere saveznih država da su u pripremi nove, manje restriktivne mjere socijalnog distanciranja zasnovane na geografskim faktorima rizika iako stručnjaci upozoravaju da je prerano da se Amerikancima dozvoli okupljanje u većim grupama ili da se vrate na svoja radna mjesta kao da se epidemija korona virusa stišava.

U pismu američkim guvernerima Trump je najavio masovna testiranja koja bi omogućila da se identificiraju visokorizični, srednjorizični i niskorizični subjekti, pa, shodno tome, i odrede različiti nivoi socijalnog distanciranja.

Kako prenosi CNN, izvori u Bijeloj kući kažu da Trumpovo pismo nisu vidjeli svi članovi kriznog štaba prije objavljivanja i da se nove mjere još razrađuju.

Trumpove želje

Jasno je da bi Trump želio da se što prije relaksiraju mjere socijalnog distanciranja koje je bio prinuđen uvesti, jer je tokom nedavne konferencije za novinare više puta naglasio da se Amerika mora vratiti na posao.

“Čim i kad nastavimo raditi, ne znači da ćemo ukinuti preporuke o socijalnom distanciranju. I dalje ćete se distancirati, ali vjerovatno ne u istoj mjeri”, rekao je Trump.

I dok se Trump zalaže za relaksirane mjere, neki guverneri u svojim državama uveli su nova, veća ograničenja i zabrane okupljanja, iz kojih su izuzete samo ključne javne službe.

Trump je nedavno izjavio da bi volio da se do Uskrsa situacija poboljša, ali stručnjaci upozoravaju da to nije realno očekivati.

“Moramo razumjeti da rokove ne određujemo mi nego virus”, naglasio je dr. Anthony Fauci, priznati američki stručnjak za zarazne bolesti.

“Moramo odgovoriti na realno stanje. Ako vidimo da se epidemija širi, više nema veze mislimo li da će to trajati sedmicu, dvije ili tri nego se moramo usklađivati sa situacijom u kojoj smo”, upozorio je Fauci.

U toj situaciji Trump je, čini se, ipak zabrinutiji za američku ekonomiju nego za epidemiju, pa vjerovatno zbog toga u svakodnevnim obraćanjima javnosti češće govori o mjerama koje država preduzima da bi privreda što prije ponovo radila u maksimalnom kapacitetu.

Dijeljenje Amerike

I dok su agencije prethodnih dana prenosile da se spremaju nove smjernice za ponašanje građana u uvjetima epidemije, koje će postaviti nova pravila u socijalnom distanciranju, rukovanju, grljenju i zbog čega bi Sjedinjene Američke Države trebale biti podijeljene na zone visokog, srednjeg i malog rizika, shodno broju zaraženih, Trump se u četvrtak uvečer uključio u emisiju Seana Hannityja na Fox Newsu i objavio da su Texas, Nebraska i Idaho najvjerovatnije države koje bi se najbrže mogle vratiti redovnom poslu, uz pooštrene mjere distanciranja i higijene, s obzirom na to da tamo nije primijećeno veće širenje virusa.

Nije bez razloga Trump zabrinut za ekonomiju svoje zemlje jer zvanični podaci govore da je prošle sedmice čak 3,2 miliona Amerikanaca prijavilo da je ostalo bez posla, što je više nego u vrijeme Velike depresije.

Trumpov plan za ublažavanje mjera restrikcije, inače, podržavaju guverneri pojedinih država, prije svih guverner New Yorka, demokrat Andrew Cuomo, koji je izjavio da politika stavljanja svih u isti karantin nije dobra i podržao politiku bržeg povratka na posao u kombinaciji s oštrijim mjerama higijene i socijalnog distanciranja.

Inače, savezna administracija pripisuje visoke cifre zaraženih masovnijem testiranju nego što je to rađeno u drugim zemljama, uključujući i Kinu.

Trump je čak ustvrdio da se pravi brojevi iz Kine i ne znaju da bi tu izjavu malo korigirao nakon razgovora s kineskim predsjednikom Xij Jinpingom.

“Kina je prošla kroz mnogo toga i ima veliko znanje o virusu. Blisko sarađujemo. Veliko poštovanje”, napisao je Trump na Twitteru nakon razgovora s kineskim kolegom.

Medicinski fakultet Univerziteta u Washingtonu, prema najcrnjem scenariju, procjenjuje da bi u sljedeća četiri mjeseca u SAD-u od korona virusa moglo umrijeti 80.000 ljudi, i to uz primjenu svih mjera zaštite.

Izvor: Agencije