Psi u službi otkrivanja bolesti COVID-19

Psi mogu, između ostalog, otkriti male promjene u temperaturi kože (EPA)

Britanska humanitarna organizacija udružila se s naučnicima kako bi se utvrdilo može li tankoćutni pseći njuh biti iskorišten u otkrivanju bolesti COVID-19, objavila je organizacija u petak.

Organizacija Medical Detection Dogs u saradnji s Londonskom školom za javno zdravstvo i tropsku medicinu (LSHTM) i Univerzitetom Durham na sjeveroistoku Engleske želi utvrditi mogu li psi pomoći u dijagnostici.

Ta studija nastavlja se na ranija istraživanja sposobnosti pasa da “nanjuše” malariju i zasniva se na pretpostavci da bolest izaziva specifičan miris, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Organizacija je počela pripreme za obuku pasa, koja bi trebala početi za šest sedmica kako bi se osigurala “brza neinvazivna dijagnostička metoda”.

Organizacija je ranije obučavala pse da otkriju bolesti poput raka, Parkinsonove bolesti ili bakterijskih zaraza tako što su im davali uzorke uzete od pacijenata.

Psi mogu otkriti malariju

Psi mogu, između ostalog, otkriti male promjene u temperaturi kože.

“Uvjereni smo da psi mogu otkriti COVID-19”, kaže Claire Guest, osnivačica organizacije Medical Detection Dogs.

“Sada istražujemo kako možemo sigurno ‘uhvatiti’ miris virusa na pacijentima i izložiti pse tom mirisu. Cilj je da psi otkriju svakoga, uključujući i one asimptomatske nosioce virusa, i pokažu nam koga treba testirati”, dodaje.

Voditelj odjela za kontrolu bolesti na LSHTM-u kaže da psi mogu otkriti malariju uz “visoki stepen tačnosti” te da, s obzirom na to da druge respiratorne bolesti mijenjaju miris tijela, postoje “vrlo velike šanse” da bi to moglo biti tako i s bolešću COVID-19.

Psi bi mogli biti raspoređeni po aerodromima na kraju epidemije kako bi otkrili nosioce virusa te tako pomogli sprečavanju ponovnog izbijanja epidemije, kaže Steve Lindsay s Univerziteta Durham.