Pandemija bi mogla odnijeti 1,8 miliona života čak i uz stroge mjere

Otrežnjujuća projekcija scenarija bez intervencija vlada predviđa da bi COVID-19, da se na njega nije reagiralo, ove godine zarazio gotovo sve stanovnike svijeta i odnio 40 miliona života (EPA)

Broj umrlih od pandemije korona virusa u svijetu mogao bi narasti na 1,8 miliona ove godine uprkos brzim i strogim mjerama, pokazalo je istraživanje britanskog Imperijalnog koledža.

Naučnici procjenjuju da vlade mogu spasiti desetke miliona života ako brzo djeluju i uvedu stroge mjere zaštite javnog zdravlja, poput testiranja, karantina i socijalnog distanciranja, prenosi Hina.

Posljednji izvještaj Imperijalnog koledža, čija su ranija istraživanja uvjerila britansku vladu da primijeni strožiji pristup u borbi protiv virusa, objavljen je u vrijeme dok je u svijetu zaraženo više od 540.000, a umrlo više od 24.000 ljudi.

Projekcija scenarija

Simulacije britanskog univerziteta zasnivaju se na trenutnim podacima o snazi virusa, njegovoj zaraznosti i stopi smrtnosti, kao i demografskim i društvenim faktorima.

Otrežnjujuća projekcija scenarija bez intervencija vlada predviđa da bi COVID-19, da se na njega nije reagiralo, ove godine zarazio gotovo sve stanovnike svijeta i odnio 40 miliona života.

Izvještaj potom razmatra nekoliko nivoa odgovora, od spontanog socijalnog distanciranja do strogog karantina, kakav se trenutno provodi u najteže pogođenim državama.

Ako su te mjere uvedene na vrijeme, što bi sedmično rezultiralo smrću 0,2 stanovnika na njih 100.000, projekcije pokazuju da bi preminulo 1,86 miliona ljudi, a zarazilo bi ih se gotovo 470 miliona u 202 države.

Ako su mjere, pak, uvedene prekasno i umire 1,6 stanovnika na njih 100.000, konačni broj znatno raste, na 10,45 miliona smrtnih slučajeva i 2,4 milijarde zaraženih.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO