Osam država zahtijeva ukidanje sankcija radi borbe protiv korona virusa

Guterres je apelirao na 'ukidanje sankcija koje mogu da podriju kapacitet zemalja za odgovor na pandemiju korona virusa' (EPA)

Osam država koje su na udaru sankcija, uglavnom od Sjedinjenih Američkih Država ili Evropske unije, pozvalo je generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa da zahtijeva momentalno i potpuno ukidanje tih kaznenih mjera kako bi te zemlje mogle da se bore protiv pandemije novog korona virusa.

U zajedničkom pismu u koje je Associated Press imao uvid, ambasadori Rusije, Kine, Sjeverne Koreje, Irana, Sirije, Venecuele, Kube i Nikaragve, pozvali su Guterresa da “odbaci politizaciju jedne takve pandemije”, prenosi Beta.

Instrukcije ministara

Ambasadori, koji su naveli da su instrukcije dobili od svojih ministara vanjskih poslova, nisu imenovali nijednu zemlju koju smatraju odgovornom za “ilegalne, nasilne mjere ekonomskog pritiska”.

SAD je uveo sankcije svim tim zemljama osim Kine, dok su pod sankcijama EU-a sve osim Kube.

Obraćajući se učesnicima samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, Guterres je apelirao na “ukidanje sankcija koje mogu da podriju kapacitet zemalja za odgovor na pandemiju korona virusa.”

Izvor: Agencije