Naučnici: Prerano ukidanje mjera ubrzalo bi mogući novi val korona virusa

Zatečene brzim širenjem bolesti vlade širom svijeta nastoje kopirati kineski drakonski pristup mjerama (EPA)
Zatečene brzim širenjem bolesti vlade širom svijeta nastoje kopirati kineski drakonski pristup mjerama (EPA)

Odgoda ponovnog otvaranja škola i pokretanja poslovnih aktivnosti u ishodištu epidemije u Kini mogla bi odgoditi mogući drugi val epidemije i omogućiti zdravstvenom sistemu da se oporavi, ocijenili su naučnici pozivajući svijet da pomno prati razvoj stanja u Wuhanu, prenosi Hina.

Nakon uvelike uspješnih mjera ograničavanja širenja virusa i seljenja žarišta epidemije u Evropu, Kina je nakon dva mjeseca ublažila mjere u gradu Wuhanu u kojemu je korona virus, prema mišljenju stručnjaka, prešao krajem prošle godine na ljude s divljih životinja.

Naučnici u studiji objavljenoj u četvrtak u časopisu Lancet Public Health sugeriraju da bi zadržavanje restriktivnih mjera u Wuhanu do aprila moglo odgoditi potencijalni drugi val bolesti covid-19 izazvane koronavirusom  na kasniji dio ove godine.

To bi dalo zdravstvenim službama više vremena da se oporave i potencijalno bi spasilo živote.

“Grad sada mora biti vrlo oprezan kako bi izbjegao prerano ukidanje mjera socijalnog distanciranja jer bi to moglo dovesti do ranijeg vrhunca drugog vala epidemije”, napisao je Kiesha Prem, specijalist iz London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM), koji je vodio istraživanje.

Drugi val krajem augusta

“Ako budu postupno ukidali mjere to će vjerojatno i odgoditi i rastegnuti vrhunac”.

Studija je matematičkim modelima simulirala slučajeve odgode početka škole i poslovnih aktivnosti odnosno ranijeg ukidanja ograničenja  u Wuhanu, gradu od jedanaest miliona ljudi čije je ime za veći dio svijeta postalo sinonim za epidemiju korona virusa.

Ukidanje mjera u ovom trenutku imalo bi za posljedicu da se drugi val epidemije dogodi već krajem augusta, sugerira analiza.

Zadržavanje mjera ograničenja do aprila vjerojatno bi odgodilo vrhunac drugog vala do oktobra što bi dalo zdravstvenoj službi da se oporavi.

Ti su zaključci “od presudne važnosti za one koji donose odluke o mjerama bilo gdje”, kazao je Tim Colbourn, stručnjak za globalnu epidemiologiju  na  University College London koji nije bio izravno uključen u studiju.

Kineski drakonski pristup

Zatečene brzim širenjem bolesti vlade širom svijeta nastoje kopirati kineski drakonski pristup mjerama zabrana istodobno nastojeći dokučiti rizike ponovne pojave bolesti nakon što prođe vrhunac epidemije u njihovim zemljama.

“Naši rezultati ne bi izgledali isto u drugim zemljama”, kaže  Yang Liu, stručnjak na LSHTM-u koji je radio na istraživanju.

“No, mislimo da je jedna stvar primjenjiva svagdje – mjere socijalnog distanciranja su vrlo korisne i moramo ih pažljivo ukidati kako bismo izbjegli naknadne valove bolesti… Ako ti valovi stignu prebrzo to bi moglo prenapregnuti zdravstvene sustave”.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus u srijedu je iznio isto mišljenje upozorivši da su mjere ograničavanja kontakata najbolji način ograničavanja širenja zaraze.

“Posljednja stvar koju bilo koja zemlja treba je otvoriti škole i pokrenuti poslovne aktivnosti i potom biti prisiljena da ih ponovno zatvori zbog ponovne pojave bolesti”, kazao je.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO