Bavarski premijer kritizirao Evropsku komisiju zbog pandemije

Bavarski premijer je poručio da se mjere moraju organizirati na evropskom nivou (EPA)

Premijer njemačke savezne pokrajine Bavarske Markus Soeder predbacio je u petak Evropskoj komisiji neefikasnost u borbi protiv pandemije korona virusa.

“Zapravo je ova kriza vrijeme za Evropu i Evropsku komisiju. No, u Briselu je trenutno sve čudno tiho”, rekao je Soeder (Kršćansko-socijalna unija – CSU) za sedmičnik Der Spiegel, prenosi Hina.

Bavarski premijer je kazao kako sada nije vrijeme za nacionalističke poteze, nego da se mjere, poput transporta pomoći Italiji i Španiji, moraju organizirati na evropskom nivou.

“To je visoko na listi evropskih prioriteta i tu bi zapravo trebala djelovati Evropska komisija”, rekao je Soeder. On je kritizirao činjenicu da članice EU-a trenutno sve probleme, poput onih vezanih uz prekogranični promet, moraju rješavati same.

“Trenutno sve probleme moramo rješavati bilateralno. Da nema njemačke kancelarke [Angele Merkel], imali bismo ozbiljnih problema”, rekao je Soeder.

Njemačka pomaže Italiji i Francuskoj

Nekoliko saveznih pokrajina je već primilo teške pacijente iz preopterećenih italijanskih i francuskih bolnica, a savezna zemlja Tirinška je u petak u Italiju poslala specijalnu liječničku ekipu.

Na listi popularnosti njemačkih političara Soeder se je posljednjih dana popeo na drugo mjesto, odmah iza kancelarke Merkel.

Njega javnost percipira kao jednog od političara koji se posebno dobro nose s krizom uzrokovanom pandemijom korona virusa.

Istodobno se Soeder nalazi na udaru kritika nekih premijera ostalih njemačkih saveznih pokrajina, zbog toga što je krajem prošle sedmice, bez konsultacije s ostalim federalnim jedinicama, poduzeo neke mjere protiv širenja zaraze.

Izvor: Agencije