WP: Korona virus nanosi ogromnu štetu životima, ekonomiji i liderstvu SAD-a

Trumpova glavna interakcija sa svijetom bila je zabrana putovanja između Amerike i drugih zemalja (EPA)
Trumpova glavna interakcija sa svijetom bila je zabrana putovanja između Amerike i drugih zemalja (EPA)

Osim ogromne štete koju pandemija korona virusa nanosi američkim životima i ekonomiji, ona također može označiti pad američkog liderstva u svijetu, što će biti posebno razočaravajući gubitak jer je Amerika to sama sebi učinila, piše Washington Post.

List je u svom uvodniku naveo da je uzrok jednostavan: predsjednik Trump odustao je od uloge koju su američki predsjednici igrali u svakoj prethodnoj globalnoj krizi, a to je da idu ispred drugih u pružanju rješenja i podrške drugim zemljama i koordinaciji multilateralnih odgovora. Primjera radi, bivši predsjednici George W. Bush i Barack Obama predvodili su međunarodne napore za zaustavljanje finansijske krize 2008. Također su dali snažan doprinos u pružanju odgovora na epidemiju ebole i sidu.

Ponosi se zabranom putovanja

Trumpova glavna interakcija sa svijetom otkad se korona virus počeo međunarodno širiti bila je zabrana putovanja između Amerike i drugih zemalja, navodi Washington Post. Trump se gotovo svakodnevno hvali svojom odlukom o zabrani putovanja iz Kine u januaru, a kad je nekoliko sedmica kasnije zabranio posjete iz Evrope, to je učinio bez savjetovanja s nekim od najbližih saveznika Amerike.

Washington Post navodi da su Sjedinjene Američke Države trenutno preuzele dužnost rotirajućeg predsjedavanja Grupom sedam država, ali da je francuski predsjednik Emmanuel Macron preuzeo inicijativu za organiziranje samita G7 putem videokonferencije vezano za korona virus nakon što dva telefonska poziva Bijeloj kući nisu uspjela potaći Trumpa da djeluje.

Washington Post dodao je da Saudijska Arabija ove sedmice organizira viritualni samit veće grupe G20, čime “izopćeni” režim Mohammeda bin Salmana iskorištava vakuum u liderstvu koju je stvorio Trump.

Opsesija Iranom

List ističe da se od američkog državnog sekretara obično moglo očekivati da putuje svijetom u ovakvo vrijeme, barem virtualno, kako bi američki saveznici zajedno radili na sprečavanju globalne recesije ili povećanju proizvodnje vitalnih potrepština. Međutim, upečatljiva stvar u izjavi koju je Mike Pompeo dao u ponedjeljak vezano za pandemiju bilo je to što nije sadržavala ništa drugo izuzev ponovnog napada na Iran.

Čini se da je najveći pobjednik u ovom neviđenom američkom povlačenju Kina, smatra Washington Post. Nakon što je vlada kineskog predsjednika Xi Jinpinga zaustavila prvobitno širenje virusa unutar Kine, sada počinje pružati pomoć teško pogođenoj Italiji i Srbiji, kao i Evropskoj uniji općenito. Jack Ma, jedan od osnivača velike kineske kompanije Alibaba, pružio je testne setove i maske Sjedinjenim Američkim Državama, kao i za sve zemlje u Africi.

List je skrenuo pažnju na upozorenje dvojice analitičara Kurta M. Campbella i Rusha Doshija u članku nedavno objavljenom u američkom časopisu Foreign Affairs da bi Trumpova politika mogla postati “sueski trenutak” za Sjedinjene Američke Države, poput krize iz 1956, koja je okončala ulogu Britanije kao globalnog igrača tokom krize s Egiptom u Sueskom kanalu.

U tom slučaju, zaključuje list, Trump će snositi odgovornost za svoj neuspjeh i spor odgovor na pandemiju, a historija će ga upamtiti kao predsjednika za čijeg je mandata došlo do gašenja američke zvijezde.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO