Uskoro počinje oslobađanje talibanskih zatvorenika

Nije odmah bilo jasno koliko će zatvorenika biti pušteno (Reuters)

Talibani su najavili da će afganistanska Vlada početi oslobađati talibanske zatvorenike krajem marta, a visoki zvaničnik Vlade potvrdio je da će proces početi “u roku od sedam dana”.

Ovaj potez bi mogao ukloniti ključni faktor u zastoju u pregovorima između pobunjenika i Vlade, u okviru mirovnog procesa pod posredstvom SAD-a, prenosi Fena.

“Na sastanku je odlučeno da bi oslobađanje zatvorenika trebalo početi do kraja marta”, napisao je na svom Twitter profilu glasnogovornik talibana Suhail Shaheen, pozivajući se na virtualni sastanak kojem su prisustvovali talibanski i Vladini zvaničnici.

Na sastanku su bili i američki i katarski zvaničnici te članovi Međunarodnog komiteta Crvenog križa, navodi Shaheen, dodajući da će talibani poslati svoj tim u pritvorski centar Bagram, gdje su bili zatvoreni mnogi njihovi pripadnici, javio je Reuters.

Oprečna mišljenja dvije strane

Ove dvije strane imaju oprečna mišljenja po pitanju oslabađanja zatvorenika.

Vlada traži postepeno i uslovno puštanje na slobodu, a talibani žele da svi zatvorenici budu oslobođeni odjednom, kako je predviđeno sporazumom sa Sjedinjenim Američkim Državama, postignutom u Dohi prošlog mjeseca.

Nije odmah bilo jasno koliko će zatvorenika biti pušteno.

Talibani su tražili 5.000 zatvorenih, kao preduslov za razgovore, ali afganistanski predsjednik Ashraf Ghani rekao je da će Vlada prvo osloboditi 1.500 talibana.

Izvor: Agencije