Japan uvodi zabranu ulaska iz 21 zemlje

Ova mjera bit će na snazi od ponoći do kraja sljedećeg mjeseca (EPA)
Ova mjera bit će na snazi od ponoći do kraja sljedećeg mjeseca (EPA)

Japan će uvesti zabranu ulaska stranim putnicima koji dolaze iz 21 evropske zemlje i Irana, u sklopu jačih mjera za suzbijanje novog korona virusa, izjavio je premijer te zemlje Shinzo Abe.

Od ponoći onima koji su bili u bilo kojoj od 21 države, uključujucći Italiju i Njemačku, do 14 dana prije dolaska u Japan neće biti dozvoljen ulaz u zemlju, prenosi AP.

Japan je već “zatvorio vrata” stranim putnicima iz dijelova Kine i Južne Koreje, koje su u početku najteže pogodile epidemije COVID-19.

Govoreći na sastanku novoosnovanog nacionalnog štaba za reagovanje na korona virus, Abe je takođe rekao da će Japan početi da traži od stranaca i svojih državljana koji stižu iz nekih zemalja jugoistočne Azije, Bliskog Istoka i Afrike da se samoizoluju 14 dana. Zahtjev se odnosi na dolaske iz 11 zemalja, uključujući Indoneziju, Singapur i Tajland, kao i Izrael i Katar, koji će morati da paze na simptome kao što su visoka temperatura i kašalj, i uzdrže se od korištenja javnog prevoza.

Zemlje koje podliježu zabrani

Ova mjera bit će na snazi od ponoći do kraja sljedećeg mjeseca.

Slični koraci su u toku za Sjedinjene Američke Države i Egipat.

Japan će, također, suspendirati vize koje su već izdate građanima zemalja jugoistočne Azije, Bliskog Istoka i Afrike.

Zemlje koje podliježu zabrani ulaska su Andora, Austrija, Belgija, Danska, Estonija, Francuska, Njemačka, Italija, Iran, Irska, Lihtenštajn, Luksemburg, Malta, Monako, Holandija, Norveška, Portugal, Slovenija, Španija, Švedska, Švicarska i Vatikan.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjedinjene Američke Države su treća najpogođenija zemlja korona virusom.  Zaraženih je više od 74.000, a broj ubrzano raste. Umrlo je više od hiljadu ljudi.  Značajan broj radnika ostao je i bez posla. O tome kako i koliko će im država moći pomoći izvještava Ivica Puljić.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO