Gantz izabran za predsjednika Knesseta

Gantz i Rivlin: Ovaj potez ostavlja otvorenu mogućnost dogovora o rotaciji Gantza i Netanyahua na mjestu premijera (EPA)
Gantz i Rivlin: Ovaj potez ostavlja otvorenu mogućnost dogovora o rotaciji Gantza i Netanyahua na mjestu premijera (EPA)

Glavni rival izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Benny Gantz danas je izabran za predsjednika Parlamenta Izraela (Knesset), prenose agencije Tanjug i Reuters.

Sa samo djelomičnom podrškom stranke Plavo i bijelo i podrškom desničarskog Likuda izraelskog premijera Netanyahua, Gantz je izabran sa 74 glasa “za” u Knessetu, koji ima 120 mjesta, prenosi Reuters.

Taj potez ostavlja otvorenu mogućnost dogovora o rotaciji Gantza i Netanyahua na mjestu premijera Izraela, navela je agencija.

Vanredna nacionalna vlada

Netanyahu je predložio vanrednu nacionalnu vladu s Gantzom, koja bi se izborila s krizom koju je izazvao korona virus.

Predsjednik Izraela Reuven Rivlin, koji uživa veliko poštovanje javnosti, zatražio je od njih da udruže snage u trenutku dok Izraelce očekuje moguća blokada u roku nekoliko dana radi pokušaja snižavanja stope zaraženih.

“Izrael se suočava sa sve većim brojem zaraza, a broj žrtava svakodnevno raste”, rekao je Gantz u Parlamentu, prihvatajući čekić predsjednika Parlamenta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO