Koliko je života Trumpova administracija voljna riskirati zbog ekonomije?

Trump: 'Volio bih vidjeti da se država otvori do 12. aprila, kako se bliži Uskrs' (EPA)
Trump: 'Volio bih vidjeti da se država otvori do 12. aprila, kako se bliži Uskrs' (EPA)

Senat i administracija Donalda Trumpa postigli su sporazum o najvećem paketu finansijskog poticaja u američkoj historiji, u vrijednosti 2.000 milijardi dolara.

Kako javlja Al Jazeerin novinar iz Washingtona Ivica Puljić, u pomoć su uključene direktne uplate za pojedince, za one koji su bez posla ili su na prinudnom, neplaćenom, odmoru, kao i za lokalne vlasti, savezne države, mala preduzeća i korporacije.

  • 500 milijardi dolara za industriju / korporacije, uz kontrolu trošenja;
  • 350 milijardi dolara za zajmove bez kamatnih stopa malim preduzećima;
  • 250 milijardi dolara za beneficije nezaposlenima.

Senat, Zastupnički dom, pa zakon

  • 250 milijardi dolara za direktne uplate porodicama i pojedincima (1.200 dolara za osobe koje zarađuju do 75.000 dolara, 2.400 dolara za par koji zarađuje ispod 150.000 dolara te dodatnih 500 dolara za svako dijete; Trump je obećao da će uplate pojedincima i porodicama početi do 6. aprila);
  • 150 milijardi dolara za pomoć saveznim državama i lokalnim vladama;
  • 130 milijardi dolara za pomoć bolnicama.

Taj paket finansijske pomoći mora biti usvojen prvo u Senatu, a zatim u Zastupničkom domu Kongresa.

Nakon toga predsjednik ga treba potpisati kako bi postao zakon.

Wall Street vrlo pozitivno reagira na sporazum o paketu pomoći.

No, Puljić navodi da vodeće pitanje u Americi sada glasi: koliko je života Trumpova administracija voljna riskirati da bi se ekonomska situacija popravila?

Ljekari poručuju da bi ukidanje ili umanjivanje restrikcija moglo dovesti do nepotrebnih smrtnih slučajeva. Zdravstveni radnici upozoravaju da još ne znaju jesu li Sjedinjene Američke Države uspjele usporiti širenje virusa zatvaranjem škola, trgovina i restorana, ostajanjem miliona Amerikanaca kod kuće. Brojevi nam govore da se korona virus i dalje širi, i to velikom brzinom.

Trump, pak, želi vidjeti što brži ekonomski oporavak, što znači smanjenje restrikcija.

Guverneri protiv predsjednika

“Volio bih vidjeti da se država otvori do 12. aprila, kako se bliži Uskrs. Taj blagdan divno je vrijeme da vidimo pune crkve.”

Trump je rekao da će više ljudi izgubiti živote ako se nastavi s restrikcijama, jer će doći do “velikog broja samoubistava. Sigurnije je ako otvorimo ekonomiju.”

Guverneri mnogih saveznih država apsolutno se ne slažu s američkim predsjednikom, navodi Puljić, dodajući da zdravstveni stručnjaci kažu da se za to vrijeme dogodila prava “eksplozija” virusa, dijelom zbog toga što država nije bila u stanju pratiti ranu fazu širenja zaraze.

Mnogo ljekara misli da je Trumpova administracija stavila planiranje u vezi s pandemijom na čekanje, uz vrlo mali broj testiranja, zaključuje Puljić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Predsjednik SAD-a preporučuje građanima lijekove i umanjuje upozorenja stručnjaka, ljutit zbog ekonomskih gubitaka.

24 Mar 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO