WHO: SAD potencijalno novo žarište korona virusa

U SAD-u se epidemija pojačava (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je da se u Sjedinjenim Američkim Državama “korona virus vrlo ubrzano širi” i da bi mogle postati novi epicentar zaraze, javio je Reuters.

“U protekla 24 sata 85 posto novih slučajeva iz Evrope je i SAD-a”, rekla je novinarima glasnogovornica WHO-a Margaret Harris.

Na pitanje bi li SAD mogao postati novi epicentar odgovorila je: “Sada vidimo veliko ubrzanje u slučajevima u SAD-u. Dakle, ima taj potencijal.”

“Oni (SAD) imaju veliku epidemiju, i to epidemiju koja se pojačava”, dodala je Harris, prenosi Hina.

Najgore je u New Yorku, koji je u ponedjeljak imao 12.000 zaraženih, što je trećina ukupnog broja u SAD-u. New York je potvrdio gotovo 100 umrlih od ukupno 560 Amerikanaca koji su podlegli bolesti COVID-19.

Vlasti New Yorka, američkog epicentra korona virusa, pozvale su predsjednika Donalda Trumpa da proglasi obavezu izolacije za cijelu naciju, ali je on u ponedjeljak najavio “vrlo skoro” otvaranje poslovnih tržišta.

Neophodne ekstremne mjere

“Takve mjere izolacije koje su donijeli New York i Kalifornija moraju biti proglašene na čitavom prostoru SAD-a”, rekao je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio.

“Moraju se prihvatiti te ekstremne mjere”, rekao je.

Gotovo trećina Amerikanaca sada živi u izolaciji. Države Washington, Michigan i Novi Meksiko posljednje su u nizu koje su naredile stanovništvu da ostane u svojim domovima, a guverner Kalifornije čak je pooštrio ograničenja.

I De Blasio, kao gradonačelnik i Andrew Cuomo, kao guverner države New York, ponovo su pozvali saveznu vlast da naredi kompanijama proizvodnju respiratora i zaštitnih maski, kojih hronično nedostaje u SAD-u, kao, uostalom, i u brojnim državama širom svijeta.

Sveukupno, globalna pandemija veoma se ubrzala i očekuje se veliki porast broja zaraženih i umrlih od sadašnjih 334.981 zaraženog i 14.510 smrtnih slučajeva širom svijeta, upozorava WHO.

Izvor: Agencije