U prikolici kamiona pronađena tijela 64 migranta

Policijski službenici pronašli su 14 živih među tijelima 64 migranta, koji su, kako se sumnja, preminuli od gušenja (EPA)

Šezdeset četiri osobe, za koje se vjeruje da su migranti iz Etiopije, pronađene su mrtve u prikolici kamiona u Mozambiku, saopćile su u utorak policija i pokrajinska služba za migrante, prenose agencije Fena i Reuters.

Policija i imigracijska služba zaustavile su kamion na putu iz Malavija u ranim jutarnjim satima u pokrajini Tete, koja s jedne strane graniči s Malavijem, a s druge sa Zimbabveom, saopćili su oni.

Amelia Direito, glasnogovornica imigracijske službe u Teteu, kazala je da su zvaničnici prišli kamionu kako bi pregledali prikolicu i čuli galamu koja je dolazila iznutra. Pronašli su 14 živih među tijelima 64 migranta koji su, kako se sumnja, preminuli od gušenja.

Preživjeli su zadržani u imigracijskom centru, dodala je ona.

Put ka Južnoafričkoj Republici

Brojni siromašni migranti putuju preko Mozambika u Južnoafričku Republiku, najrazvijeniju afričku zemlju, gdje se obično nadaju boljem poslu.

Vozač kamiona izjavio je za lokalnu TV-stanicu da mu je u Malaviju prišao čovjek koji mu je ponudio novac da preveze migrante u Mozambik.

“Dvije osobe uhapšene su u vezi s incidentom, vozač i posrednik, koji je potplatio vozača da preveze te ljude”, izjavio je policijski glasnogovornik Orlando Mudumane, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije