SAD smanjuje pomoć Afganistanu za milijardu dolara

Washington će smjesta početi da preispituje sve programe podrške Afganistanu, rekao je Pompeo (EPA)

Američka administracija smanjit će pomoć Afganistanu za ovu godinu za milijardu dolara i prijeti daljnjim smanjenjem svih vrsta saradnje, nakon što suparnički lideri u toj zemlji nisu uspjeli da se dogovore o formiranju nove vlade, najavljeno je iz State Departmenta.

Američki državni sekretar Mike Pompeo je tokom jučerašnje nenajavljene posjete Kabulu razgovarao sa Ashrafom Ghanijem i Abdullahom Abdullahom, koji su svaki sebe proglasili predsjednikom nakon spornih izbora prošle godine.

U neobično oštrom saopštenju, Pompeo je kritikovao dvojicu lidera jer nisu uspjeli da sarađuju, čime su ugrozili mirovni sporazum s talibanima koji bi mogao da okonča najduži konflikt u koji je bio uključen SAD, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

„SAD duboko žali što su afganistanski predsjednik Ashraf Ghani i izvršni direktor vlade Abdullah Abdullah obavijestili državnog sekretara da nisu uspjeli da se saglase o formiranju vlade koja bi mogla da se suoči sa svim izazovima upravljanja, mira i sigurnosti i obezbijedi zdravlje i dobrobit građana Afganistana“, navodi se u saopštenju.

Pompeo razočaran u obojicu

Pompeo je istakao da je razočaran u obojicu i njihovo ponašanje koje je, kako je rekao, zadalo udarac američko-afganistanskim odnosima i „nažalost, sramoti afganistanske, američke i koalicione partnere koji su žrtvovali živote u borbi za izgradnju nove budućnosti za tu zemlju“.

Pompeo je ocijenio da njihova nesposobnost da zajedno rade predstavlja direktnu prijetnju američkim nacionalnim interesima i da će Washington smjesta početi da preispituje sve programe podrške Afganistanu, počev od smanjenja pomoći za ovu godinu za milijardu dolara, što bi moglo da uslijedi i sljedeće godine.

Pompeo je bio u posjeti Kabulu da bi pokušao da pokrene američki mirovni sporazum potpisan prošlog mjeseca sa talibanima.

Otkako je potpisan sporazum između SAD-a i talibana, mirovni proces je zastao usred političkih previranja u Afganistanu, a zemlja je u ćorsokaku od predsjedničkih izbora održanih u septembru prošle godine.

I Ghani i njegov glavni rival Abdullah su se proglasili predsjednicima zemlje u ceremonijama inauguracije ranije ovog mjeseca.

Izvor: Agencije