Guterres liderima G20: Usvojimo ratni plan protiv pandemije

Antonio Guterres: Sve manje od ispunjenja ove obaveze dovelo bi do pandemije apokaliptičnih razmjera (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je u utorak lidere G20 najvećih industrijskih država svijeta da usvoje “ratni plan”, koji uključuje paket ekonomskih stimulacija od više hiljada milijardi dolara za države u razvoju.

Plan bi bio namijenjen firmama, radnicima i domaćinstvima u državama u razvoju koje se bore s pandemijom korona virusa, prenosi AP.

Guterres je u pismu liderima G20 naveo da njihove zemlje čine 85 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i da imaju “direktan interes i ključnu ulogu u pružanju pomoći zemljama u razvoju da se izbore s krizom”.

“Sve manje od ispunjenja ove obaveze dovelo bi do pandemije apokaliptičnih razmjera, koja bi utjecala na sve nas”, upozorio je on i pozvao na “jasno odbacivanje protekcionizma”.

Za prekid sukoba u cijelom svijetu

Guterres je pozvao u ponedjeljak na uspostavu prekida sukoba u cijelom svijetu, kako bi se međunarodna zajednica jedinstveno i neometano mogla boriti protiv širenja korona virusa.

“Naš svijet suočen je sa zajedničkim neprijateljem, bolešću COVID-19. Virus ne mari za nacionalnost, etnicitet, pripadnost frakciji ili religiji. Nemilosrdno napada sve”, kazao je on tokom internetske konferencije za novinare.

“Virus napada sve neumoljivo. U međuvremenu, širom svijeta bjesne oružani sukobi. Najugroženiji – žene i djeca, ljudi s invaliditetom, marginalizirani i raseljeni – plaćaju najvišu cijenu. Oni su u najvećem riziku.”

Upozorio je na propast zdravstvenih sistema, oskudne zdravstvene kapacitete i ugroženo medicinsko osoblje u ratom zahvaćenim zemljama.

“Furiozno širenje virusa ilustrira ludost rata. Zbog toga danas pozivam na hitno globalno primirje u svim dijelovima svijeta”, poručio je Guterres.

Izvor: Agencije