Američki izdavači pozvali Kinu da poništi odluku o protjerivanju novinara

Novinari
Odluka je izuzetno štetna i nesmotrena u vrijeme dok se svijet bori protiv pandemije korona virusa, navode izdavači (EPA)

Izdavači tri vodeća američka lista zatražila su u otvorenom pismu od Kine da poništi odluku o protjerivanju desetaka američkih novinara u jeku pandemije korona virusa, javlja Reuters. 

Kina je 18. marta objavila da poništava novinarske akreditacije svim američkim novinarima u kineskim sjedištima tri novinske kuće koje su trebale vrijediti do kraja 2020.

“Pozivamo kinesku vladu da poništi odluku o protjerivanju Amerikanaca koji rade za naše novinske organizacije”, napisali su izdavači Wall Street Journala, Washington Posta i New York Timesa, prenosi Hina.

Odluka je “izuzetno štetna i nesmotrena”, smatraju izdavači, u vrijeme dok se svijet bori protiv pandemije korona virusa. 

“Možda ovaj trenutak, više od bilo kojeg većeg događaja u modernoj historiji, naglašava važnost istraživačkog, preciznog, terenskog izvještavanja iz centara pandemije i razmjene informacija”, navedeno je.

‘Kriza nezavisnog izvještavanja u Kini’

Prošli mjesec SAD je zatražio da se kineski državni mediji registruju kao inostrani predstavnici. 

Kina je nakon toga protjerala tri reportera Wall Street Journala, dvojicu Amerikanaca i Australca nakon objave kolumne u kojoj se Kina naziva “pravim bolesnikom Azije”. 

SAD je potom smanjio broj novinara sa 160 na 100 kojima je dopušteno raditi za četiri glavne kineske medijske kuće.

Za razlog je naveo “produbljujuću krizu” nezavisnog izvještavanja u Kini. 

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova kaže da su mjere “nužne i recipročne”, te usmjerene protiv “povećanja diskriminacije i ugnjetavanja kineskih medija” koje provodi SAD. 

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada