Petina populacije u izolaciji zbog korona virusa

Zaraza korona virusom do sada je potvrđena kod više od 373.000 osoba širom svijeta, od kojih je umrlo više od 16.300 (EPA)

Poziv ili naređenje da ostane kod kuće do ponedjeljka navečer je dobilo više od milijardu i po ljudi širom svijeta, što je petina svjetske populacije, kako bi se suzbilo širenje korona virusa.

Istovremeno, širom Sjedinjenih Američkih Država i Evrope traje potraga za zaštitnim maskama, respiratorima i drugom medicinskom opremom, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Na početku nove sedmice borbe protiv pandemije, direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je države da poduzmu snažnu koordiniranu akciju kako bi obuzdale širenje korona virusa.

Stotine hiljada zaraženih

“Mi nismo bespomoćni posmatrači. Možemo promijeniti putanju pandemije”, rekao je on.

Naveo je kako je bilo potrebno 67 dana da se dostigne broj od 100.000 slučajeva zaraženih osoba u svijetu, ali svega četiri dana da se dođe od 200.000 do 300.000 oboljelih.

Zaraza korona virusom do sada je potvrđena kod više od 373.000 osoba širom svijeta, od kojih je umrlo više od 16.300.

Izvor: Agencije


Povezane

SAD je sada treća zemlja po broju zaraženih korona virusom, nakon Kine i Italije.   Ukupan broj zaraženih prešao je brojku od 40.000. Kako izvještava Ivica Puljić, nagli skok u broju zaraženih rezultat je provođenja većeg broja testiranja. 

Published On 23 Mar 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO