Njemačka pomaže građane i privredu sa 750 milijardi eura

U Njemačkoj su od danas na snazi nove, pooštrene mjere kretanja (EPA)
U Njemačkoj su od danas na snazi nove, pooštrene mjere kretanja (EPA)

Vlada Njemačke na vanrednoj sjednici u ponedjeljak donijela je sveobuhvatni paket mjera za pomoć privredi i građanima, koji trpe gubitke zbog pandemije korona virusa, prenosi agencija Hina.

“Korona virus mijenja naš život. Zato je ovaj paket, jedinstven u historiji Njemačke, ispravan i nužan”, rekao je vicekancelar i ministar finansija Olaf Schulz nakon sjednice, na kojoj je odobreno 750 milijardi eura za pružanje pomoći ekonomiji i pojedincima u ublažavanju posljedica pandemije.

Scholz je opravdao i rebalans budžeta i novo zaduženje u visini 156 milijardi eura. Objasnio je da Vlada želi, “uprkos ogromnim izazovima”, zaštititi zdravstveni sistem, radna mjesta i ekonomska kretanja.

Ministar privrede Peter Altmeier na zajedničkoj konferenciji za medije sa Scholzom najavio je brze isplate pomoći za male preduzetnike.

“Odlučni smo u namjeri da pomognemo našim preduzećima u ovoj krizi”, rekao je on.

Posljednja opcija

Paket mjera u vrijednosti 750 milijardi eura najvećim se dijelom odnosi na kreditne garancije kako bi firme i u kriznim vremenima imale pristup sredstvima. Altmeier je najavio da je ulazak države u vlasničke strukture posrnulih preduzeća “posljednja opcija”, ali da je i za tu priliku osigurano 100 milijardi eura.

Među danas donesene mjere spada i brza pomoć za male i samostalne preduzetnike u visini do 15.000 eura.

Dalje, podstanari koji zbog posljedica pandemije nisu u stanju platiti stanarinu trebali bi biti zaštićeni od poništenja stanarskog ugovora, kako je to obično slučaj kod neplaćanja stanarine.

U paket mjera spada i finansijska pomoć od tri milijarde eura za pomoć njemačkim bolnicama u nabavci opreme, sredstava i zapošljavanja novog osoblja.

Zakoni koji omogućavaju te mjere još ove sedmice trebali bi po hitnom postupku proći parlamentarnu proceduru.

Pooštrene mjere kretanja

U Njemačkoj su od danas na snazi nove, pooštrene mjere kretanja, koje dopuštaju grupe od samo dvije osobe u javnom prostoru, dok je napuštanje domova dopušteno samo uz određeni razlog, poput odlaska u nabavku, na posao ili zbog bavljenja individualnim sportovima.

Institut “Robert Koch”, koji u Njemačkoj prati širenje korona virusa, u ponedjeljak je objavio da je rast broja zaraženih nešto usporen.

“Primjećujemo trend pada eksponencijalne krivulje broja zaraženih”, rekao je u ponedjeljak direktor tog instituta Lothar Wieler.

Institut trenutno bilježi 22.600 zaraženih i 86 umrlih od posljedica korona virusa u Njemačkoj. Prema istim podacima, najmanje 2.800 osoba uspješno je preboljelo zarazu tim virusom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO