Iran odbio američku pomoć u borbi protiv epidemije

Strahuje se da bi broj zaraženih u Iranu uskoro mogao još značajnije porasti (EPA)

Iranska vlada odbila je američku pomoć u suzbijanju epidemije korona virusa, poručivši Washingtonu da umjesto toga ukine sankcije, javlja dpa.

“SAD bi više pomogao kada bi ukinuo sankcije i time oslobodio resurse Irana kako bi se mogao sam boriti protiv virusa”, poručila je vlada u Teheranu.

Američki predsjednik Donald Trump ponudio je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući pomoć Iranu, Sjevernoj Koreji i drugim zemljama koje pokušavaju zaustaviti širenje bolesti, prenosi Hina pozivajući se na Reuters i Ansu.

Washington je uveo sankcije kako bi kaznio Iran zbog nuklearnog programa, tvrdeći da ga koristi i za proizvodnju oružja. 

Iran tvrdi da je odustao od razvoja nuklearnog oružja i pokušava s partnerima u svijetu ishoditi sporazum o ukidanju sankcija, piše dpa.

Tako je i pakistanski premijer Imran Khan u nedjelju pozvao SAD da ukine sankcije Iranu.

“Pozivam predsjednika Trumpa da iz humanitarnih razloga ukine sankcije Iranu dok pandemija COVID-a 19 ne prođe”, poručio je Khan putem Twittera.

U Iranu više od 20.000 zaraženih 

Iran spada među zemlje najteže pogođene pandemijom korona virusa.

Hamenei: Virus je američki proizvod, osmišljen kako bi oslabio neprijatelje poput Kine i Irana

Prema podacima Ministarstva zdravstva Irana do subote je od virusa COVID-a 19 umrlo 1.556 ljudi, a broj zaraženih premašio je 20.000. 

Strahuje se da bi broj zaraženih uskoro mogao još značajnije porasti zbog perzijske nove godine kada porodice često putuju u posjetu rođacima.

Ove godine novogodišnji praznici završavaju 2. aprila, a vlasti pozivaju građane da ne putuju.

Kako bi se zaustavilo širenje virusa, dodatno je ograničena kupovina u glavnom gradu Teheranu gdje su otvoreni još samo supermarketi i apoteke.

Gradski zvaničnici kazali su, prema izvještaju novinske agencije Isna, da će policija provjeravati poštuju li se odredbe. 

I ajatolah odbio pomoć 

Iako je vlada nešto sekularnija i s vremena na vrijeme sukobljava se s vrhovnim vjerskim vođom ajatolahom Alijem Khameneijem, u odbijanju američke pomoći bili su jedinstveni.

“Imamo puno neprijatelja, a SAD je među njima najgori… A sada nam žele pomoći”, kazao je Khamenei u govoru koji je prenosila državna televizija.

SAD-u bi bilo bolje da pomogne vlastitim građanima, kazao je iranski vjerski vođa, dodajući da se broj umrlih u SAD-u od zaraze korona virusom mjeri u stotinama nakon naglog povećanja broja slučajeva prošle sedmice.

Odbacujući ponuđenu američku pomoć, Khamenei je ukazao na teorije prema kojima je virus američki proizvod, osmišljen kako bi oslabio neprijatelje poput Kine i Irana.

“U takvim okolnostima niko ne bi trebao obraćati pažnju na takve ponude”, kazao je iranski vjerski vođa.

Ajatolah je odbio pomoć u tradicionalnom novogodišnjem govoru koji je održao iz svoje rezidencije, a ne iz mauzoleja šiitskog imama Reze u Mašhadu, kako bi se smanjila mogućnost zaraze.

Irancima je, između ostalog, poručio da slijede smjernice ministarstva zdravstva i toleriraju činjenicu da su sveti gradovi u Iranu zatvoreni kako bi se zaustavilo širenje bolesti.

Tako nešto nije se još nikad dogodilo ali treba slijediti smjernice, kazao je Khamenei.

Globalna kampanja za ukidanje sankcija Iranu

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif pohvalio je na Tweetu u ponedjeljak globalnu kampanju za ukidanje sankcija Iranu, navodeći da SAD ometaju globalnu borbu protiv korona virusa.

“Iranski narod cijeni rastuću globalnu kampanju vlada i građanskog društva koji pozivaju na ukidanje nelegalnih američkih sankcija”, piše Zarif na svom Twitter nalogu.

“SAD to ne sluša i ometa globalnu borbu protiv COVID-19. Jedini lijek je prkošenje američkom masovnom kažnjavanju. To je moralni i pragmatični imperative”, napisao je Zarif.

Ranije je u intervjuu za brazilski medij ‘Folha de S.Paulo’ šef iranske diplomatije izjavio je da je “američki medicinski terorizam omeo efektivne reakcije Irana u borbi protiv pandemije korona virusa”.

“Taktika američkog ‘maksimalnog pritiska’ blokira iranski izvoz, tako da imamo manje sredstava za ulaganje”, dodao je.

“Iran je bogata zemlja, ali zahvaljujući sankcijama mi nemamo neophodnih resursa za pomoć ugroženim ljudima. Za sankcije bankarskom sektoru nije bitno da li kupujete humanitarnu pomoć ili ne”, izjavio je Zarif, komentirajući isključenje iranske Centralne banke iz sistema međunarodnog plaćanja SWIFT od američkog ministarstva trezora.

“Štaviše, zbog američkih sankcija, evropski proizvođači medicinske opreme ne održavaju trgovinu s Iranom”, kazao je on, dodajući da SAD uvodi ekonomske i medicinske sankcije Iranu u raznim formama.

Zarif je istaknuo da američke sankcije Iranu “prerastaju u zločin protiv čovječnosti”, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

Izvor: Agencije