Borrell upozorava na stigmatizaciju Evropljana zbog pandemije

Čovječanstvo je globalno doživjelo traumu i ona nije umišljena nego itekako opipljiva (EPA)
Čovječanstvo je globalno doživjelo traumu i ona nije umišljena nego itekako opipljiva (EPA)

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije upozorili su u ponedjeljak na stigmatizaciju Europljana i pokušaje prikazivanja virusa COVID-19 kao bolesti bijelaca, što ponegdje otežava repatrijaciju europskih građana iz trećih zemalja.

“Ministri vanjskih poslova osudili su pokušaje diskreditacije EU-a kroz dezinformacije i stigmatizaciju građana EU-a u trećim zemljama, a vezano uz korona virus”, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, nakon video-konferencije šefova diplomacija zemalja članica EU-a.

Naveo je primjer iz Ekvadora, gdje je gradonačelnik jednog grada spriječio slijetanje praznog europskog zrakoplova s kojim su se europski građani trebali vratiti doma.

Objašnjenje je bilo da zrakoplov donosi bolest, prenosi Hina.

“To je stigmatizacija”, rekao je Borrell.

“Virus ne poznaje nacionalne granice. Ovo je vrijeme za jačanje multilateralizma i zajedničke napore kako bismo se zajedno suočili s prijetnjom cijelom čovječanstvu. Ovo nije vrijeme za međusobne optužbe”, kazao je.

Poziv na podršku Iranu

Pozvao je zemlje Latinske Amerike i jugoistočne Azije da dopuste slijetanje i uzlijetanje europskih zrakoplova kako bi se državljani EU-a, koji to žele, mogli vratiti doma.

Procjenjuje se da trenutačno ima 300.000 građana EU-a koji se žele vratiti doma iz trećih zemalja, u kojima su zaglavili nakon što su zbog epidemije korona virusa uvedene restriktivne mjere za putovanja.

Borrell je pozvao aviokompanije da pomognu kako bi se europski građani vratili kući.

“Naša je glavna zadaća dovesti te ljude kući”, rekao je Borrell nakon video-konferencije s ministrima vanjskih poslova EU-a.

Kazao je da EU poziva na međunarodnu pomoć Iranu, jednoj od zemalja najteže pogođenoj korona virusom, istaknuvši da se takvom pomoći ne bi kršile sankcije koje su Sjedinjene Američke Države nametnule Teheranu.

Unija podržava zahtjev Irana i Venezuele za pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Nijedna od te dvije države ne može zbog američkih sankcija osigurati prihode od prodaje nafte, čime bi mogli kupiti hranu, lijekove i medicinsku opremu.

Borrell kaže da neki smatraju da bi takva humanitarna pomoć predstavljala kršenje američkih sankcija, s čime se on ne slaže.

Pozvao je aviokompanije da pomognu kako bi se kući vratili europski građani koji su zbog pandemije korona virusa ostali izvan bloka, nakon razgovora sa šefovima diplomacija EU-a u ponedjeljak.

Vratiti ljude komercijalnim letovima

“No, najvažnije je da to moraju učiniti aviokompanije komercijalnim letovima”, dodao je, istaknuvši da kapaciteti civilne zaštite EU-a “nisu planirani za prijevoz stotina tisuća ljudi”.

Borrell je rekao da je, također, u kontaktu s latinoameričkim, a napose sa zemljama jugoistočne Azije, “kako bi zatražio njihovu pomoć radi odobrenja letova zrakoplova koji će prevesti ljude”.

Nešto ranije je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas kazao da je Berlin dosad vratio u domovinu blizu 120.000 svojih građana – od ukupno 200.000 – zahvaljujući suradnji njemačke aviokompanije Lufthansa i lokalnih putničkih agencija.

“Uglavnom smo vratili ljude iz velikih turističkih središta, a sada smo napore usredotočili na udaljenije zemlje”, rekao je Maas.

Pokušaji suzbijanja naglog širenja virusa COVID-19 gurnuli su u drugi plan napore ministara vanjskih poslova EU-a u kriznim žarištima poput Sirije i Libije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO