Borrell: Nije vrijeme za optužbe nego za globalnu saradnju

Borrell: 'Zatvarati se i pokušavati da samostalno nađete rješenje nije način za odgovor nego samo slanje problema susjedu' (EPA)
Borrell: 'Zatvarati se i pokušavati da samostalno nađete rješenje nije način za odgovor nego samo slanje problema susjedu' (EPA)

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell kaže da je korona virus izazvao globalnu krizu koja jedino može biti riješena jačanjem solidarnosti i saradnje među ljudima, regijama i državama, prenosi agencija Tanjug.

Napominje da EU pomaže koliko može u trenutnoj situaciji, kao i da je svaka pomoć izvana dobrodošla.

“Zatvarati se i pokušavati da samostalno nađete rješenje nije način za odgovor nego samo slanje problema susjedu”, kaže Borrell.

Saradnja i solidarnost

Nakon videosastanka šefova diplomatija zemalja članica Unije, kojima je fokus razgovora bio na krizi izazvanoj korona virusom, Borrell je pozvao na pojačanu globalnu saradanju i solidarnost.

Upozorio je da se posebno mora pojačati podrška državama koje su u “najvećem riziku”, kao što su afričke zemlje, te Iran i Venecuela.

“U Africi nalet epidemije može lako izmaći kontroli, a Iran je druga zemlja po jačini epidemije u svijetu, gdje situacija postaje dramatična”, ocijenio je šef diplomatije EU-a i napomenuo da se u situaciji krize zbog izbijanja pandemije bolesti COVID-19 mogu čuti mnoge dezinformacije o evropskoj pomoći drugim zemljama.

“Radimo mnogo, ali to nije primijećeno. Neke države žale se da im se nije pomoglo, a ustvari im mi najviše pomažemo. Nastavit ćemo biti odgovorni partneri i radit ćemo na saradnji, a ne na takmičenju.”

Dobrodošla pomoć

Dodao je da je svaka pomoć koja dolazi od zemalja poput Kine ili Rusije dobrodošla, ali napominje i da je Unija u početku epidemije znatno pomogla Kini.

“Mi smo tada imali sredstva, a Kina potrebu. Svaka pomoć sad je dobrodošla. Mi smo pomagali i pomagat ćemo. Radimo sve što možemo s resursima koje imamo”, kazao je Borrell.

Zaključio je da vrijeme krize u kojem je cio svijet ne smije biti i vrijeme međusobnog okrivljavanja nego vrijeme jačanja saradnje i multilateralizma kako bismo se zajedno suočili s prijetnjom po cijelo čovječanstvo.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO