Američki zvaničnici Trumpu: Ili predvodi, ili se skloni

Donald Trump: Mi smo država koja nije zasnovana na nacionaliziranju našeg biznisa (EPA)

Predvodi, ili se miči sa puta.

Ovo je bila poruka državnih i lokalnih zvaničnika na prvim linijama borbe protiv pandemije korona virusa u Sjedinjenim Američkim Državama tokom vikenda, a mnogi zvaničnici su navodili kako su sve više zaprepašteni odgovorom savezne vlade na dosadašnji tok krize.

Veliki dio frustracije se fokusirao na sve veće saznanje kako će bolnice i medicinski centri veoma vjerovatno u narednim danima biti prepuni zbog povećanja slučajeva oboljenja i kako nisu tačni objavljeni podaci o opremi i zalihama koji su im na raspolaganju.

Demokratski guverner New Yorka Andrew Cuomo, čija je država trenutno epicentar epidemije u SAD-u, u nedjelju je pozvao predsjednika Donalda Trumpa da iskoristi ovlasti koje su mu na raspolaganju po Zakonu o odbrambenoj proizvonji, kako bi natjerao proizvođače da prave ključne stvari, kao što su ventilatori, maske za lice i oprema za testiranje.

Vodeće medicinske organizacije, kao što su Američka medicinska asocijacija i Američka bolnička asocijacija, pridružile su se pozivima.

Prevaga između života i smrti

“Odmah nam trebaju proizvodi. Imamo vapaje iz bolnica u cijeloj državi. Razgovarao sam s guvernerima iz cijele države i svi su u istoj situaciji”, kazao je Cuomo u nedjelju.

Dodao je kako je riječ o odluci koja bi mogla donijeti “prevagu između života i smrti”.

“Očajni smo. Poslali smo veliki zahtjev prema strateškom stovarištu Bijele kuće. Dali su nam samo dio onoga što smo tražili”, kazao je guverner New Jerseyja Phil Murphy u nedjelju.

Trump je 18. marta objavio kako je potpisao izvršnu naredbu po ovom zakonu, ali do sada nije koristio njegove ovlasti i išao je u korist pristupu koji je više orijentiran tržištu i koji se oslanja na dobrovoljne napore poslovnih lidera.

“Mi smo država koja nije zasnovana na nacionaliziranju našeg biznisa. Koncept nacionalizacije našeg biznisa nije dobar koncept”, rekao je on u nedjelju.

Spor između Trumpa i državnih zvaničnika otvoreno je eskalirao u nedjelju, kada je predsjednik uzeo svoj “Twitter megafon” i kazao kako je demokratski guverner Illinoisa JB Pritzker dio klike guvernera i medija na kablovskim mrežama koje šire “lažne vijesti” protiv njega iz političkih razloga.

Vrijeme za ozbiljne ljude

Ranije je Pritzker kazao kako mu je “teško kontrolirati ljutnju zbog reakcije Trumpa na krizu”.

“Trump je obećao isporuke za sve države prije nekoliko sedmica i do sada je uradio jako malo”, naveo je on.

“Ovo je vrijeme za ozbiljne ljude, a ne galamdžije sa karnevala koji pišu po Twitteru iz sigurne udaljenosti. Sve što mogu reći je: ‘ili uradi posao, ili se skloni sa puta.'”

Demokrate nisu jedini zvaničnici koji kritiziraju saveznu reakciju na krizu.

“Ima nekog napretka, no to nije ni blizu dovoljno, niti je dovoljno brzo. Kasnimo jako”, kazao je republikanski guverner Marylanda Larry Hogan u nedjelju.

Dodao je kako administracija “mora preuzeti vodstvo” u osiguravanju medicinske opreme.

Na obraćanju medijima kasnije u nedjelju, Trump je imao pomirljiviji ton, pohvalivši svoj odnos s Cuomom i obećao kako će on i drugi guverneri biti “veoma sretni” s federalnim odgovorom koji se priprema.

Barbarski sistem takmičenja

“Guverneri će na lokalnom nivou biti komandanti”, kazao je Trump i najavio podršku američke Nacionalne garde i federalnih agencija.

“Mi ćemo ih pratiti i nadamo se kako oni mogu uraditi taj posao. Mislim i da hoće.”

U ponedjeljak je grupa američkih senatora također iskazala frustraciju zbog Trumpvog oklijevanja da prisilno poveća proizvodnju medicinske opreme i predstavili mogući zakon koji natjerao predsjednika da tako uradi.

“Trenutni sistem, u kojem se države i bolnice međusobno takmiče za dio opreme, ujedno je i nepotreban i barbarski”, naveo je u saopćenju jedan od predlagača zakona Chris Murphy, demokrata iz Connecticuta.

“Što je dosta, dosta je. Vrijeme je za centralizirani medicinski lanac nabavke i distribucije u vrijeme krize javnog zdravstva.”

Izvor: Al Jazeera i agencije