Zabrana kretanja i okupljanja na javnim površinama u Sloveniji

Slovenija, Korona virus
Izlasci i okupljanja u manjim grupama do pet osoba u slučaju potrebe su dopušteni samo za obitelji i službene osobe (EPA)

U ponoć je u Sloveniji stupila na snagu Vladina uredba o zabrani kretanja i okupljanja na javnim mjestima i površinama, kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri smanjili socijalni kontakti i mogućnost širenja epidemije virusa COVID-19.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs potvrdio je u četvrtak navečer da je uredba prihvaćena te da stupa na snagu u petak, prenosi Hina.

Kazao je da se radi o privremenoj, ali potpunoj zabrani okupljanja u javnim prostorima i površinama.

Do prestanka važenja uredbe u tim je prostorima i na površinama dopušteno kretanje i boravak osoba koje imaju neodgodive poslove, kao što su odlazak na posao, u najbližu trgovinu, ljekarnu ili zdravstvenu ustanovu.

Moguć angažman vojske na granici

Prekršaj će se kažnjavati sa 400 eura, a izlasci i okupljanja na tim površinama u manjim grupama do pet osoba su u slučaju potrebe dopušteni samo za obitelji i službene osobe, kao što su zdravstvena služba, civilna zaštita…

Potvrdio je da se osobno zalaže i za donošenje uredbe kojom bi se vojsci dopustilo da na granici obavlja neke policijske ovlasti, budući da će policija u vrijeme epidemije biti snažno angažirana u unutrašnjosti.

No, podsjetio je da bi za to bilo potrebno dobiti dvotrećinsku potporu u parlamentu, koji je prije nekoliko godina takav izuzetak dopustio zakonom koji se odnosi na izvanredna stanja i ratnu situaciju.

Izvor: Agencije