Zabrana kretanja i okupljanja na javnim površinama u Sloveniji

Izlasci i okupljanja u manjim grupama do pet osoba u slučaju potrebe su dopušteni samo za obitelji i službene osobe (EPA)
Izlasci i okupljanja u manjim grupama do pet osoba u slučaju potrebe su dopušteni samo za obitelji i službene osobe (EPA)

U ponoć je u Sloveniji stupila na snagu Vladina uredba o zabrani kretanja i okupljanja na javnim mjestima i površinama, kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri smanjili socijalni kontakti i mogućnost širenja epidemije virusa COVID-19.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs potvrdio je u četvrtak navečer da je uredba prihvaćena te da stupa na snagu u petak, prenosi Hina.

Kazao je da se radi o privremenoj, ali potpunoj zabrani okupljanja u javnim prostorima i površinama.

Do prestanka važenja uredbe u tim je prostorima i na površinama dopušteno kretanje i boravak osoba koje imaju neodgodive poslove, kao što su odlazak na posao, u najbližu trgovinu, ljekarnu ili zdravstvenu ustanovu.

Moguć angažman vojske na granici

Prekršaj će se kažnjavati sa 400 eura, a izlasci i okupljanja na tim površinama u manjim grupama do pet osoba su u slučaju potrebe dopušteni samo za obitelji i službene osobe, kao što su zdravstvena služba, civilna zaštita…

Potvrdio je da se osobno zalaže i za donošenje uredbe kojom bi se vojsci dopustilo da na granici obavlja neke policijske ovlasti, budući da će policija u vrijeme epidemije biti snažno angažirana u unutrašnjosti.

No, podsjetio je da bi za to bilo potrebno dobiti dvotrećinsku potporu u parlamentu, koji je prije nekoliko godina takav izuzetak dopustio zakonom koji se odnosi na izvanredna stanja i ratnu situaciju.

Izvor: Agencije


Povezane

Vijeće za nacionalnu sigurnost Slovenije zashedalo je u najširem sastavu u historiji te zemlje, razmatrajući nove mhere u borbi protiv epidemije korona virusa. Slovenija je najpogođenija zemlja u regionu, prema zvaničnim podacima korona virusom zaraženo je 275 osoba, jedan čovjek je umro. U zemlji je zaustavljen javni život, zatvorene su obrazovne institucije, sve trgovine osim […]

U Sloveniji je broj zaraženih korona virusom porastao na 57. Vlada je ujedno potvrdila da počinje i nadzor granice s Italijom. Pri ulasku u Sloveniju kontrolirat će se zdravstveno stanje stranih državljana. Kontrola se ne odnosi na teretni promet. Inače, na ljubljanskom aerodromu već je na snazi zabrana slijetanja aviona iz najpogođenijih italijanskih regija. Izvještava […]

Slovenske vlasti danas bi i formalno trebale usvojiti set novih mjera za borbu protiv epidemije. Nove bi se mjere trebale početi primjenjivati od sutra, a podrazumijevaju, među ostalim, reduciranje javnog prometa. U Sloveniji je do jučer, prema službenim podacima, potvrđen 181 slučaj korona virusa, a od posljedica zaraze jedna osoba je preminula. U ljubljanskom kliničkom […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO