Video: Fosil ‘čudesnog pileta’ iz Belgije otkriva rano razdoblje modernih ptica

Naučnici su opisali pticu veličine jarebice nazvanu Asteriornis maastrichtensis koja je živjela na obalnom području prije 66,7 miliona godine u razdoblju Krede (Cambridge University)

Fosil otkriven u Belgiji nazvan “čudesno pile” pruža rijetku priliku za pogled u ranu fazu evolucije modernih ptica u vrijeme zalaza ere dinosaura neposredno prije udara asteroida koji je promijenio život na Zemlji.

Naučnici su opisali pticu veličine jarebice nazvanu Asteriornis maastrichtensis koja je živjela na obalnom području prije 66,7 miliona godine u razdoblju Krede, piše Hina pozivajući se na Reuters. 

Predstavlja najstariju poznatu anatomsku modernu pticu dijeleći obilježja lubanje s današnjim puranima, kokošima, fazanima i prepelicama kao i patkama, guskama i labudovima.

Ptice su se razvile iz malih pernatih dinosaura prije otprilike 150 miliona godina. Mnoge su ptice zadržale obilježja poput zuba sve do udarca asteroida prije 66 miliona godina što je izazvalo masovno izumiranje koje je izbrisalo tri četvrtine zemaljskog životinjskog i biljnog svijeta.

[Youtube/Cambridge University]

Otkriće gotovo čitave lubanje

U ovom se trenutku procjenjuje da se zajednički predak današnjih 11.000 ptičjih vrsta pojavio prije 100 miliona do 70 miliona godina, na temelju stopa mutacije DNK.

Do danas je najstariji fosil anatomije slične modernoj ptici zvan Vegavis živio prije 66,5 miliona godina na Antarktici, a još traju rasprave o tome gdje je mjesto te ptice na ptičjem rodoslovnom stablu.

Na prvi pogled fosil je bio neugledni prikaz nekoliko slomljenih kostiju koje su virile iz malog kamena.

“Kad smo CT-om pregledali kamen kako bismo bolje vidjeli kosti udova bili smo šokirani otkrićem nevjerojatne, gotovo čitave lubanje koja nas je gledala s računarskog ekrana”, rekao je paleontolog Daniel Field sa univerziteta Cambridge, voditelj istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature.

“Ta je lubanja jedna od najbolje očuvanih fosilnih ptičjih lubanja bilo koje starosti, pa je činjenica da pripada tako važnom trenutku povijest zemlje fascinantno”, kaže Field.

‘Čudesno pile’

Field joj je dao nadimak “Čudesno pile” zbog kljuna sličnog pilećem i važnosti za nauku. Naučno ime pileta je Asteriornis honors Asteria, po antičkoj božici padajućih zvijezda kao podsjetnik na udarac asteroida.

Asteriornis može otkriti koji su faktori pomogli nekim pticama da prežive udarac asteroida dok su druge nestale, kaže paleontolog i koautor studije Daniel Ksepka iz muzeja Bruce u Greenwichu u Connecticutu.

Ptica je relativno malog tijela dužine 30-ak centimetara što joj je moglo pomoći da preživi globalnu preobrazbu okoliša nakon udarca asteroida kad su veće životinje teže nalazile hranu, kaže Ksepka.

Prilagodba životu u obalnom pojasu, dodaje Ksepka, značila je da je bila pošteđena šumskih požara za koje se vjeruje da su uništili većinu šuma na Zemlji nakon udarca asteroida te ptice koje su u njima živjele.

Izvor: Agencije