Pandemija prijeti eurozoni i političkoj budućnosti kontinenta

Ušli smo u ekonomski i finansijski rat, rekao je Bruno La Maire (EPA)

Francuski ministar ekonomije i finansija Bruno Le Maire upozorio je da sadašnja pandemija prijeti eurozoni i “političkoj budućnosti kontinenta”.

“Ili će eurozona reagirati jedinstveno na ekonomsku krizu i iz nje izaći snažnija, ili će zemlje reagirati odvojeno i riskira da nestane”, rekao je on u Parlamentu, pred nekolicinom zastupnika, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, odgovornost ne prevazilazi samo ekonomska i finansijska pitanja, već se radi o “političkoj budućnosti” evropskog kontinenta.

Pozdravio je do sada donesene odluke o garanciji o 1.000 milijardi eura zajmova za zemlje eurozone, za program kupovine aktive, koji je objavila Evropska centralna banka (ECB).

‘Taj rat će imati cijenu’

Smatra kako sadašnja kriza svirepo pokazuje slabosti i zavisnosti eurozone i da je u mnogim strateškim industrijskim sektorima, naprimjer u proizvodnji lijekova, Evropska unija jako zavisna od snabdijevanja u Aziji.

Trebamo ponovo preispitati globalizaciju, rekao je on.

“Ušli smo u ekonomski i finansijski rat. Taj rat će biti dug. Taj rat će imati cijenu, koju ne možemo potpuno procijeniti u ovom trenutku”, kazao je Le Maire.

Prema prijedlogu zakona o izmjeni budžeta, Francuska već predviđa pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od jedan posto.

Izvor: Agencije