Koronavirus mijenja pravila odlučivanja u Evropskoj uniji

Evropski parlament se priprema na glasanje na daljinu (EPA)

Otežana mogućnost putovanja i strah od zaraze korona virusom dovode u pitanje rad evropskih institucija, koje fizičko prisustvo na sastancima nastoje nadomjestiti videokonferencijama, što traži privremeno odstupanje od utvrđenih pravila.

Ove sedmice odgođen je redovni sastanak Vijeća za ekonomske poslove (Ecofin), koji je trebao biti održan u utorak, prenosi Hina.

Sastanci Vijeća za opće poslove i Vijeća za vanjske poslove, koji su na rasporedu sljedeće sedmice, također su otkazani i bit će održane videokonferencije.

Otkazan je i sastanak na vrhu, koji je trebao biti održan u sljedeći četvrtak i petak, pa će čelnici zemalja članica Evropske unije imati videokonferenciju, ali samo na temu korona virusa.

U srijedu redovni sedmični sastanak Evropske komisije prvi put u historiji nije održan u dvorani za sastanke, nego su komesari ostali sjediti u svojim kabinetima, pa su održali sjednicu putem videoveze.

Odluke samo na sastanku

Glavni sekretarijat Vijeća EU-a pripremio je prijedloge da se privremeno, na mjesec dana, derogiraju neke odredbe Poslovnika, kako bi se osiguralo da Vijeće može donositi odluke, s obzirom da je teško osigurati fizičko prisustvo ministara.

Prijedlog treba prihvatiti Coreper, Odbor stalnih predstavnika, koji čine ambasadori država članica EU-a.

Prema poslovniku Vijeća, na sastanku mora biti fizički prisutno najmanje polovica ministara ili državnih sekretara, to jest osoba koje u ime svojih vlada mogu preuzimati obaveze.

Sada se u situacijama kada nisu osigurani uvjeti za sastanak Vijeća predlaže da se umjesto toga održi videokonferencija.

Ali, videokonferencija se ne smatra sastankom Vijeća, jer se samo na sastanku Vijeća mogu donositi odluke.

U slučaju kada nema sastanka Vijeća, a moraju biti usvojene formalne odluke, sada se predlaže da se to napravi kroz pisanu proceduru.

Prema Poslovniku, akti Vijeća o hitnom pitanju mogu se donijeti pisanim glasanjem kada Vijeće ili Coreper jednoglasno odluči koristiti taj postupak.

Zemljama članicama se uputi pitanje pristaju li na odlučivanje pisanom procedurom.

Sve članice moraju konsenzusom odobriti pisani postupak i potom glasati kako žele o predloženom tekstu.

Teško je osigurati kvorum

Postoji i pojednostavljeni pisani postupak, “prešutni postupak”; u tom slučaju smatra se da je relevantni tekst usvojen ako do kraja razdoblja koje je utvrdilo Predsjedništvo ne stigne negativan odgovor, to jest odsutnost odgovora smatra se pristankom.

S obzirom na sadašnju situaciju, gotovo je nemoguće ili vrlo teško osigurati kvorum, kako to traži Poslovnik.

Generalni sekretarijat Vijeća predlaže da se privremeno, na mjesec dana, s mogućnošću da se opet produži, derogira odredba o kvorumu, tako da se u minimalni broj potreban za kvorum računaju i oni članovi Vijeća koji zbog vanrednih okolnosti ne mogu fizički biti prisutni, nego sudjeluju putem videoveze.

Prema tom prijedlogu, u sjedištu Vijeća u Briselu morao bi fizički biti prisutan samo predsjedavajući (u ovih šest mjeseci tu dužnost obnaša Hrvatska), predstavnik Generalnog sekretarijata Vijeća i predstavnik EK-a.

Sve zemlje članice moraju biti zastupljene u dvorani za sastanke, pri čemu to mogu biti i ambasadori, dok bi njihovi ministri ili državni sekretara sudjelovali putem videoveze.

Članovi Vijeća koji sudjeluje putem videokonferencija trebali bi poduzeti mjere kako bi se osiguralo poštovanje pravila o profesionalnoj tajni.

U slučajevima kada se tehnološkim sredstvima ne može osigurati zaštita klasificiranih podataka EU-a u skladu sa sigurnosnim pravilima, o tim se pitanjima ne bi raspravljalo putem videokonferencije.

I EP će glasati na daljinu

Generalni sekretarijat predlaže da se sastanci Vijeća, koji se u aprilu održavaju u Luksemburgu, sljedeći mjesec iznimno budu održani u Briselu.

Prema Poslovniku Vijeća EU-a, svi sastanci se održavaju u Briselu, osim u aprilu, junu i oktobru, kada se održavaju u Luksemburgu.

I Evropski parlament se priprema na glasanje na daljinu.

Vodstvo EP-a odlučilo je sazvati vanrednu plenarnu sjednicu za četvrtak, 26. marta, kako bi mogli glasati o mjerama koje je EK predložila u vezi s korona virusom.

Prvi put u historiji na plenarnoj sjednici glasat će se na daljinu, putem elektronske pošte.

Evropski parlament je u četvrtak otkazao dvije predviđene mini-plenarne sjednice – 1. i 2. aprila, odnosno 22. i 23. aprila.

Četverednevne plenarne sjednice, koje bi se trebale održati u Strasbourgu u maju, junu i julu, pretvorene su dvodnevne, mini-plenarne sjednice u Briselu.

Izvor: Agencije